nlc.hu
Sztárok

Így élt II. Erzsébet hercegnőként

Rózsaszín tütü és gondtalan gyerekkor – így élt II. Erzsébet, mielőtt trónörökös lett

Tudod, hol élt a totyogó II. Erzsébet? És azzal képben vagy, hogy miért nevelte annyira keményen és tudatosan a nagyanyja?

Ma ünnepelné 98. születésnapját II. Erzsébet királynő, akinek talán nem ismerjük annyira élete azon korszakát, amikor még gondtalan hercegnőként élte az életét. 

A boldogság palota nélkül

Hogy milyen különlegesen alakítja az életünket a sors, arra talán II. Erzsébet élete a legjobb példa. Ő ugyanis úgy lett a brit történelem leghosszabb ideig uralkodó királynője, hogy nem is született trónörökösnek. “Lilibet” és testvére, Margit szüleikkel együtt a Piccadilly 145. alatt található Mayfair-házban éltek. Az épület folyosóján halványzöld oszlopok álltak, és puha barna szőnyeg borította a padlót. A legtöbb ablak a kertre nézett, a szalonban egy hatalmas gramofon, sok könyv és családi fényképek sorakoztak. A földszinten volt Erzsébet apjának a dolgozószobája, valamint egy étkező, ami 30 vendég befogadására is alkalmas volt. Ezeken kívül volt még a házban bálterem, könyvtár és legalább 10 hálószoba is. „A család az év nagy részét itt töltötte, de nyáron inkább a Windsor-i Royal Lodge-ba vonultak vissza” – írta a Princess: The Early Life of Queen Elizabeth II című könyvében Jane Dismore.

II. Erzsébet hercegnő

II. Erzsébet hercegnő 14. születésnapján testvérével, Margittal (Fotó: Getty Images)

„A házban lépten-nyomon inasokba, lakájokba botlott az ember, természetesen volt itt házvezetőnő, szakács, konyhalány, éjjeliőr, rendőr, telefonközpontos, valamint Erzsébet és Margit dadája is” – folytatta Dismore. A kis hercegnők dadája, a skót Clara Knigh volt, akit a lányok „Allah-nak” becéztek. A szobalányuk pedig Margaret MacDonald, akit „Bobónak” becéztek, és majd 60 évig élt a későbbi királynő közelében.

A 10 éves trónörökös

Kissé zárkózott, inkább csendes hercegnőnek írták le a könyvek, aki a játékaira gondosan vigyázott. Két és fél éves volt, amikor először találkozott Winston Churchillel Balmoralban, bár azt nem feltételezzük, hogy a hercegnő erre emlékezett. Erzsébet 1935-ben, 9 évesen a húgával együtt elvarázsolta a londoni tömeget, amikor nagyszülei oldalán, rózsaszín ruhában a balkonon köszöntötte az embereket. A lányok egyébként úgy hívtak nagyapjukat, V. György királyt, hogy „Grandpa England“. Fél évvel később a király elhunyt, és a trónon legidősebb fia, VIII. Eduárd követte. Ő azonban még egy évig sem volt uralkodó, mivel a kormány nem engedélyezte, hogy feleségül vegye a többszörösen elvált, amerikai szerelmét, ráadásul Wallis Simpsonról az a hír járta, hogy náci szimpatizáns. (Alig egy évvel a lemondása után, Eduárd és Wallis találkozott Hitlerrel Németországban – a szerk.) Így lett király Erzsébet apja, VI. György. A családnak el kellett hagynia az imádott Mayfair-házat, és a Buckingham palotába kellett átköltözniük. A Mayfair-házat egyébként 1940-ben lebombázták. 

V. György, Erzsébet királynő és az ifjú Erzsébet hercegnő 1935-ben

V. György, Erzsébet királynő és az ifjú Erzsébet hercegnő 1935-ben (fotó: Profimedia)

Keményen nevelte a nagyanyja

A kamasz Erzsébet már megértette a monarchia lényegét, az ezzel járó feladatokat és felelősséget. Nagyanyja, Mária királynő gondoskodott is arról, hogy Erzsébetnek a mindene legyen a monarchia. Úgy tartják, hogy Mária maga volt a brit monarchia főapostola, és a királyi láng őrzője. Megkövetelte, hogy a két hercegnő történelmet és a brit birodalom földrajzát tanulja. Hetente legalább egyszer múzeumba, vagy egyéb kulturális programra vitte a gyerekeket. Az sem elhanyagolható, hogyan formálta Erzsébet személyiségét a szüleivel és a húgával való kapcsolata: véd- és dacszövetség volt köztük, nagyon összetartó és a boldog család volt az övék. Ebbe a családba „érkezett meg” a nincstelen Fülöp görög-dán herceg, akit az udvaroncok ugyan nem találtak megfelelőnek, de VI. György igent mondott Fülöp lánykérésére, és a család is befogadta őt. Végül 1947-ben elvette Erzsébetet, aki 21 éves volt ekkor.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvője

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvője, 1947. november 20-án (Fotó: CENTRAL PRESS / AFP)

Első gyermekük, Károly már egy évvel később megszületett, ám nem vehette fel apja Mountbatten családi nevét. Ez nagyon megviselte Fülöpöt, ám sok sok-sok évvel később ez megváltozott, így lett például Eduárd herceg lánya és fia, vagy Harry gyerekei Mountbatten-Windsor. Ami pedig a fiatal anyát, Erzsébetet illeti, talán sohasem bocsátotta meg nagybátyjának, hogy neki köszönhetően előbb trónörökös, majd 1952-ben, mindössze 26 évesen királynő lett belőle…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top