nlc.hu
Sztárok
Sarah Ferguson yorki hercegné életét sokan botrányosnak tartják

Fekete bárány, vagy lecsillapodott lázadó? Sarah Ferguson yorki hercegné élete

Kínos lesifotók, bántó megjegyzések, vállalhatatlan gúnynevek. Sarah Ferguson yorki hercegné élete nem volt annyira tündérmesébe illő. Sokak szerint igazi fekete bárány, aki sokáig lázadt a királyi család ellen, ám most mintha valami megváltozott volna.

Bár Diana hercegnő mellett kissé elhalványult a ragyogása, de II. Erzsébet királynőnek a 80-as években lett egy másik menye is, a sokak szerint csak a bajkeveréshez értő Sarah yorki hercegné, akit amennyire utáltak egy időben a királyi családban, annyira megszerették az elmúlt években.

Szülei válása miatt az evésbe menekült

Sarah Ferguson 1959-ben született Londonban. Alig volt tizenöt esztendős, amikor a szülei elváltak, és anyja egy új férfi, Héctor Barrantes póló játékos mellett talált rá ismét a boldogságra. Az asszony szerelmével együtt Argentínába költözött, míg a kamasz Sarah az apjához költözött vidékre. Idővel az apja is újraházasodott, és Sarah-nak három mostohatestvére is született. Később egy interjúban a nő elárulta, hogy alig volt 12 éves , amikor a szülei házassága elkezdett darabokra hullani, ő pedig az ételben keresett vigaszt, és étkezési zavar alakult ki nála. A középiskola alatt rendszeresen úszott és teniszezett, majd 18 évesen egy galériában kezdett el dolgozni. Sarah igencsak kapós volt a férfiak körében. Brókerrel és motorversenyzővel is randizgatott, mielőtt megismerkedett II. Erzsébet kedvenc gyerekével, András herceggel.

Nem túl kellemes kritikák

András és Sarah – akit családja, barátai és a sajtó is csak Fergie-ként emleget – 1986 tavaszán jelentették be az eljegyzésüket. Bár egészen kisgyerekkoruktól ismerték egymást, csak az 1985-ös Royal Ascot Derbyn melegedtek össze. A látványos és kicsit sem olcsó gyűrűt, maga a herceg tervezte és tíz gyémántból, valamint egy burmai rubinból állt, mely a fiatal nő lángoló, vörös haját szimbolizálta.

Sarah Ferguson és András herceg a Buckingham Palota kertjében fogadták a fotósokat 1986 márciusában, az eljegyzésük bejelentése után
Megnézem
Összes kép (3)

1986 nyarán házasodtak össze, a menyegző után az uralkodótól megkapták a York hercege és hercegnéje rangokat. A házaspár a következő években számos hivatalos látogatáson vett részt. Egyik ilyen útjuk Los Angelesbe vezetett, azonban a lapok kicsit sem kímélték őket a kritikájukban. Túlságosan élénk, olykor már vulgáris és ripacs párnak írták le őket, olyanoknak, akik kicsit sem hasonlítanak a királyi család többi tagjára. Ez egyébként később is gyakran felmerült vádként a Saráhval foglalkozó cikkekben.

“Sertéshercegnő”

1988 januárjában, az akkor néhány hetes terhes hercegné ismét az Egyesült Államokba utazott, ahol egy adománygyűjtő eseményen megtámadta egy ismeretlen fiatalember. Az incidenst Sarah sértetlenül úszta meg, és augusztus elején életet adott első lányának, Beatrix hercegnőnek. Második gyerekük, Eugénia két évvel később, 1990-ben jött a világra. Terhességei után a hercegné nehezen tudta leadni a terhesség alatt felszedett kilókat, amelyet a brit bulvárlapok cinikus, gyakran bántó cikkekben kértek rajta számon. “Kövér Fergie”, és “Sertéshercegnő” gúnynevekkel illették, miközben Sarah ekkor ismét étkezési zavarral küzdött, csakúgy, mint sógornője, Diana.

Diana és Sarah
Megnézem
Összes kép (6)

Lesifotók, amik rengeteget ártottak

Sarah ráadásul éppolyan magányos volt a házasságában, mint Diana. András herceg ugyanis ekkoriban még mindig a haditengerészet tisztjeként szolgált, és egy későbbi könyv szerint a házasságuk első öt évében, évente alig 2 hónapot tudott együtt tölteni feleségével és lányaival. Mire elérkezett az ötödik házassági évfordulójuk, Sarah és András már szinte két idegenként élt egymás mellett. A harsány, kissé nagyszájú hercegnét pedig – elmondása szerint – egyáltalán nem fogadta be a királyi család. Ekkoriban került be a lapokba egy különös kép, melyen a milliomos üzletember Steve Wyatt volt látható, oldalán a hercegné egyik lányával. A fotó feltehetően egy közös nyaraláson készült, amire Sarah a gyerekeivel és a befektetővel utazott. A lapok hamar kinyomozták, hogy a texasi férfi még 1989-ben ismerte meg a hercegnét, és annyira megbabonázta, hogy a nő miatt Londonba költözött, nem foglalkozott azzal sem, hogy Sarah ekkor már a második lányával volt várandós. Két hónappal azt követően, hogy az említett információk és a fotók nyilvánosságra kerültek, 1992 márciusában András és neje bejelentették, hogy elválnak.

Sarah és a szeretője címlapra kerültek

Sarah és a szeretője címlapra kerültek

Rögtön ezután II. Erzsébet is kiadott egy közleményt, melyben részletezte, hogy a jövőben nem számít semmilyen hivatalos eseményen a menyére, és nem vállalja a felelősséget az asszony tartozásaiért sem. Nyár végére Sarah már elköltözött a családi házból, és azt remélte, hogy Wyatt oldalán új életet kezdhet. De a férfi ekkor már egy másik nő felé kacsintgatott, akit aztán feleségül is vett.

Sarah életében viszont nem csitultak a pletykák. Amikor megtudta, hogy Wyatt dobta őt, John Bryan amerikai üzletemberrel ment nyaralni Franciaországba. A vakációról lesifotók is készültek, melyeken a férfi nyalogatja és csókolgatja Sarah lábujjait. Az asszonynak nemcsak a brit nép folyamatos gúnyolódásával kellett ezt követően szembenézni, de a királyi család haragjával is. “Nagyobb szégyent hozott erre a családra, mint azt valaha is képzelhettük volna”– írta neki levélben az uralkodó testvére, Margit hercegnő.

András és neje válását hivatalosan csak 1996-ban mondták ki, és a hivatalos bejelentés szerint, döntésüket közös megegyezéssel hozták meg. A királyi családból a legjobban Fülöp herceg haragudott meg unokái anyjára. A The Sun beszámolója szerint a nyers humorú herceg és menye, kezdetben nagyon is jól kijöttek egymással, ám amikor Sarah és András házassága megromlott, majd az asszony férfiügyeiről sorban jelentek meg a családot lejárató címlapok, akkor Fülöp a nő ellen fordult. Kifejezetten sértőn, és nagyon keményen beszélt fia egykori nejével. Fülöp annyira haragudott a nőre, hogy látni sem bírta, s amíg élt, egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy Saráht bármilyen családi eseményre meghívják. “Fülöp képtelen volt egy szobában tartózkodni a yorki hercegnével. Természetesen két unokáját rajongásig imádta és támogatta őket, de még a kedvükért sem volt hajlandó békülni a nővel, aki véleménye szerint a legtöbbet ártott a családjának a 90-es években”- írta Fülöp halála után a The Sun.

Mentorának tartja az uralkodót

Azonban idővel különös dolog történt: András és Sarah békülésre adta a fejét. Az elmúlt 15 évben nem kevés cikk szólt arról, hogy az egykori házasok, ismét közös fedél alatt élnek, és az egyre több botrányba keveredő herceget bizony folyton a védelmébe veszi egykori asszonykája.

Sarah Ferguson yorki hercegné életét sokan botrányosnak tartják

Sarah Ferguson yorki hercegné és András herceg II. Erzsébetet üdvözlik, amíg elhalad előttük a Royal Ascot-on, 2019-ben (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Mindenki meglepődött azon is, amikor Fülöp herceg halála után négy hónappal, Sarah Ferguson egy kissé ömlengős nyilatkozatban áradozott arról, hogy mentoraként tiszteli II. Erzsébet királynőt. “Számomra egy csodálatos mentor, a legnagyobb. Az uralkodó mindig is hitt bennem, szeretett és elfogadott”– nyilatkozta Sarah egy Podcast adásban idén augusztusban. Majd így folytatta: “Valósággal csodálom azt a hihetetlen tempót, amit őfelsége diktál, hogy mennyire modern, rugalmas, megértő, megbocsátó és nagylelkű asszony…Azt hiszem azért kerültem ilyen közel az uralkodóhoz, mert édesanyám nem igazán volt jelen az életemben. Miután a világ másik végébe költözött, alig találkoztunk, majd 1998-ban egy autóbalesetben hirtelen elhunyt. Őszintén szólva, számomra az anyósom inkább volt az anyám, mint a vér szerinti anyám. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy még ma is, magam mellett tudhatom a királynőt.”

Hogy minek köszönhető egy a nagy változás Sarah viselkedésében, azt nem tudni, de ugyan ő volt az is, aki a 90-es években arról panaszkodott, hogy a merev királyi család nem fogadja be. Az egykori hercegné egyébként a férje mellett is teljes vállszélességél kiáll, még  most is, hogy a férfit bíróság elé állítja Virginia Roberts Giuffre, aki azt állítja, hogy 2001-ben a herceg többször is megerőszakolta őt.  Virginia egyike azoknak a nőknek, akik a Jeffrey Epstein-ügyben tanúskodtak, és most polgári peres úton kíván elégtételt venni András hercegen.  “Nem kérdéses, hogy kitartunk egymás iránt hűségben, becsületességben és becsületben”- mondta ennek apropóján Sarah.

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top