Veled az úton: egy kártyacsomag, ami támaszt nyújt a rákbetegeknek a gyógyulásban

K.G. | 2024. Október 03.
Megerősítő üzenetekkel segít a rákbetegeknek a gyógyulásban egy új kártyacsomag.

„Hiszem, hogy test és lélek egyben gyógyulnak és kívánom, hogy a kártyákon található üzenetek sokakat segítsenek hozzá a teljes élethez” – írja a bemutatkozásában Mosza Diána narratológus, a Veled az úton kártyacsomag megálmodója és összeállítója. A Láthatatlan háló projekt és a Veled az úton misszió keretében született 52 lapos kártyacsomag csupa olyan megerősítő üzenetet tartalmaz, melyek hatékony segítség lehet a rákbetegeknek.

„A daganatos betegségben érintettek a betegség módosult tudatállapotában különösen érzékenyek az őket körülvevő verbális és nonverbális jelekre, így kiemelten fontos, hogy a gyógyulás időszakában pozitív üzenetek vegyék körbe őket – teszi hozzá Mosza Diána. – A rákkutatás egy dinamikusan fejlődő ágazat, az orvostudomány napról napra új eredményeket ér el, azonban a betegség lehetséges halálos kimenetele és a kezelések kiszámíthatatlan és váratlan mellékhatásai okozta szélsőséges tudatállapot csökkenti az érintettek rezilienciáját, így hiánypótló az ő társadalmi szintű megtartásuk, megerősítésük.

A diagnózissal az érintettek egy veszteségfolyamaton mennek keresztül, egészséges énük és önmagukról alkotott képük, magától értetődő mindennapi rutinjaik borulnak fel.

A Veled az úton misszió fontosnak tartja, hogy a gyógyulás és gyógyítás olyan diszkurzív keretet kapjon, melyben a kezelések lépései és terei ideiglenesek ugyan, de belakhatóak, minden kellemetlenség és fájdalom ellenére megtartóak tudnak lenni.“

A Láthatatlan háló projekt célja, hogy a közösség és a szavak erejével védőhálót képezzen. A Veled az úton kártyacsomaggal és misszióval a rákbetegeknek igyekszik iránymutatást adni a mentális egészségük megőrzéséhez, hogy ezáltal a testi felépülés esélyeit is támogassa.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A kártyacsomag mottója: „Kapaszkodj bele – Megtart – A része vagy”, amiben frappánsan megtaláljuk az esszenciáját az kártyák céljának: a daganatos betegségből való gyógyulás megkönnyítése a szavak és gondolatok erejével. A megerősítő üzenetek segítenek átkeretezni a gyógyulás útját és átlendülni a nehéz pontokon.

Arra buzdítjuk az érintetteket, hogy a kezelések során és a gyógyulás útján megélt testi és lelki tapasztalatokat bátran verbalizálják és osszák meg szereteikkel, orvosaikkal, ápolóikkal

– olvashatjuk a Láthatatlan háló honlapon.

A kártyacsomag 52 üzenetes kártyalapot és két üres lapot tartalmaz, a kártyák hátlapját László Eszter akvarellje díszíti. Az üzeneteket Mosza Diána állította össze, majd pszichológus, meseterapeuta és irodalomterapeuta bevonásával tökéletesítette azokat, hogy a szuggesztiók logikája mentén épüljenek fel és megfelelő támaszt nyújtsanak a gyógyulni vágyóknak.

Az üzenetek célja, hogy csökkentsék az érintettek szorongását, jövőképet adjanak és növeljék a betegség és a gyógyulás átmeneti tereinek és állapotainak otthonosságát.

Egyes témákhoz több hasonló kártya is tartozik, hogy minden kártyahasználó megtalálja a leginkább hozzá szóló fordulatot, változatot. A két üres lap pedig meghívás saját üzenetek rögzítésére, legyen az egy hozzátartozó vagy barát szájából elhangzó megerősítés, vagy egy olyan gondolat, amit a gyógyulni vágyó szívesen hallana, de ezidáig nem kapta meg mástól. A paklit egy füzet kíséri, amely lehetséges egyéni, csoportos és közösségi használati módokat mutat be.

A kártyacsomag használata vagy az üzenetekkel való találkozás onkológiai várókban nem helyettesíti az onkopszichológiai konzultációt és nem váltja ki a narratív terápia rendszer szinten végzett átkeretező munkáját, ugyanakkor kiindulópontként szolgálhat alternatív látószögekbe való belehelyezkedésre, új fénybe állíthatja a betegség és a gyógyulás során megélteket.

Ezek a mondatok sokszor olyan igazságokra, aspektusokra hívják fel az érintettek figyelmét, melyek tudat alatt jelen vannak a saját gondolkodásukban is, a verbalizálás, a kész mondatok felkínálása pedig segít, hogy vágyak és kételyek helyett kijelentő módú megerősítések szolgálják a gyógyulás folyamatát.

A kártyacsomagot összeállító Mosza Diána narratológusként foglalkozik az énelbeszélés testi vetületeivel, így jól ismeri a történetalkotás logikáját és az énkép szerepét a saját történet elbeszélésében. Az üzenetek kidolgozásával a tanulmányai és kutatásai során megszerzett tudást kívánja a rákbetegek gyógyulásának szolgálatába állítani. 

A Veled az úton misszió legfőbb törekvése, hogy ezek az üzenetek minél több rákbetegnek nyújtsanak támaszt, ezért alkották meg az adománypakli rendszerét, amellyel azok a betegek is hozzájuthatnak ingyen a kártyacsomaghoz, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek. „Tudjuk, hogy a betegség nem válogat, ezért szeretnénk, ha a kevésbé tehetős érintettek is hozzájuthatnának a kártyacsomaghoz – írja Mosza Diána. – Ennek érdekében kidolgoztuk adománypakli-rendszerünket. Az adománypaklikat magánszemélyek vagy cégek vásárolják meg, a Láthatatlan háló pedig állja a szállítási költséget, így a rászoruló gyógyulni vágyó teljesen ingyen juthat hozzá Veled az úton kártyacsomagjához. A PinkOctober keretében induló Veled az úton nagykövet mozgalom elindításával pedig a pillanatnyilag érintett embertársainknak szeretnénk kifejezni, hogy látjuk őket, tudjuk, milyen hullámzó és fájdalmas úton járnak, és bízunk a gyógyulásukban.”

Nézz bele a kártyacsomagba:

kártyacsomag

Részlet a Veled az úton kártyacsomagból (Forrás: Láthatatlan háló)

kártyacsomag

Részlet a Veled az úton kártyacsomagból (Forrás: Láthatatlan háló)

kártyacsomag

Részlet a Veled az úton kártyacsomagból (Forrás: Láthatatlan háló)

kártyacsomag

Részlet a Veled az úton kártyacsomagból (Forrás: Láthatatlan háló)

Exit mobile version