nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Mellrák utáni vizsgálatok

„A mellrák után az életem sokáig még a vizsgálatokról szólt”

A mellrák gyógyulási folyamata nemcsak a műtétből, kemoterápiából és sugárkezelésből áll, hanem utána még öt évig rendszeresen szigorú kontrollvizsgálatokra kell járni.

A mellrákról mesélte el a tapasztalatait Erika, aki alig 37 éves volt, amikor kiderült, hogy emlődaganata van. Az azóta eltelt öt évben pedig kis túlzással szinte másról sem szólt az élete, mint a vizsgálatokról és kezelésekről, hogy meggyógyuljon a mellrákból.

A kezdetek

„Letelt az öt évem, de az onkológusom nem mond ilyet, hogy meggyógyultam – kezdi el történetét Erika –, inkább csak azt szokta mondani babonából, hogy örökre tünetmentes maradok. Nem kívánom még az ellenségemnek sem azt, amin keresztülmentem az elmúlt években, nem volt kellemes út, és még egyáltalán nincs vége: a vizsgálatok maradnak, csak mostantól kicsit ritkábban kell majd járnom rájuk.”

Erikánál úgy kezdődött az emlőrák, hogy sokáig azt hitte, csak egy elzáródott tejcsatorna miatt érez csomót a mellében, ugyanis még szoptatta a második gyermekét, amikor kiderült, hogy daganat van a mellében. Amikor nem tudta megszüntetni a megszokott módszerekkel a csomót, akkor hívta fel a védőnőt, hogy segítséget kérjen, de még ekkor sem jutott eszébe, hogy neki 37 évesen mellrákja lehetne. „Azzal hívtam fel a védőnőt, hogy segítsen valahogy megszabadulni a mellemben a tejcsatorna-elzáródástól, mert félek, hogy be fog gyulladni, ugyanis az első gyermekemnél volt ilyen mellgyulladásban részem és rendkívül fájdalmas, kellemetlen dolog. A védőnőm nagyon rendes volt, kijött hozzánk, megtapogatta ő is a csomót, és azt mondta, hogy szerinte itt nem a tejcsatornával van baj, menjek el nőgyógyászhoz. Nagyon gyorsan sikerült eljutnom a dokimhoz, aki rögtön elküldött mammográfiára, ahol már a felvétel után mondta az orvos, hogy első pillantásra látja, hogy ez a csomó nem jelent jót, és mindenképp el kell menni mintavételre, hogy megállapítsák, rossz vagy jóindulatú daganatról van szó.”

Diagnózis, kemoterápia, műtét

A diagnózishoz ezzel még nem ért el Erika, hiszen az emlőrák pontos fajtájához még sok vizsgálaton kellett átesnie, ám nem fizikailag, mint inkább lelkileg viselte meg a sok vizsgálat. „A világ két nap alatt kifordult a sarkából – folytatja Erika. – Mindent magánorvosnál végeztettem, így alig egy hét alatt kiderült, hogy rosszindulatú emlődaganatom van és villámgyorsan onkológiai kezelésre van szükségem. Igazán az onkológián indultak be az események: UH, CT, MRI, PET/CT, csont-izotópvizsgálat… úgy éreztem, mintha soha nem érnének véget ezek a vizsgálatok. Egyikből jött a másik, az eredmények viszont várattak magukra, így az onkológusom elkezdte a kemoterápiát úgy, hogy még nem tudtunk mindent a daganatról. És milyen jól tette, hogy előrehozta a kemoterápiát, ugyanis így alakulhatott ki az a helyzet, hogy amikor a műtétre, az emlőlevételre került sor, akkor már egy teljesen elhalt daganatot találtak a műtét utáni biopszián.”

mellrák vizsgálat rákos megbetegedés daganat

Képünk illusztráció – Fotó: Getty Images

Erikában az tartotta a lelket, miután eltávolították a mellét, hogy lesz majd rekonstrukciós műtét is, nem kell mell nélkül élnie, ám egy évet még várnia kellett arra, hogy ez bekövetkezzen. A melleltávolító műtét után még várt rá a 30 sugárkezelés, ami ugyan nem okozott olyan látványos mellékhatásokat, mint a kemoterápiában a hajhullás, de kellemetlenséggel bőven járt: például olyan fáradékonnyá tette Erikát, hogy alig volt ereje kikelni az ágyból reggelente. Ez pedig két kicsi gyerek mellett az egyik legnehezebb szakasz lett számára a kezelések között: „A kemoterápia alatt legalább tudtam, hogy egy hétig rosszul leszek, de utána a következő kezelésig, két hétig el tudom látni a gyerekeimet. A kemoterápiás heteken ezért a férjem otthonról dolgozott, hogy tudja intézni a gyerekek körül dolgokat. De a sugárkezelés egy hónapig minden hétköznap tartott, ennyit nem tudott otthon lenni a férjem, ott voltam két kicsi gyerekkel egyedül úgy, hogy ólmos fáradtság volt rajtam a sugár miatt. Nem kívánom senkinek azt a tehetetlen érzést, amit akkor átéltem.”

10 éves terv

Aki olyan szerencsés, hogy még nem volt dolga daganatos betegséggel sem a saját, sem a családtagjai életében, annak talán kívülről úgy tűnhet, hogy a műtéttel és kemoterápiával véget is érnek egy emlődaganat esetében a teendők. Sajnos azonban nem így van, utána még következnek olyan láthatatlan kezelések, vizsgálatok, melyek akár a következő 10 évben is elkísérhetik a mellrák áldozatát. „Az én esetemben tényleg 10 évről van szó – mondja Erika –, ugyanis hormonpozitív volt a daganatom, ami 10 évig hormonkezelést jelent a kezelések után. Ez konkrétan azt jelenti, hogy amikor vége lett a kezeléseknek, kemoterápiának és a 30 sugárkezelésnek, akkor kezdődött a havonta egy hormoninjekció, amit az onkológusom adott be, és a szájon át szedhető hormongátló – ettől a kombinációtól pedig beköszöntött a mesterséges klimax. Ekkor voltam 38 éves.”

Az onkológián a következő két évben még rendszeres, havonta látogató vendég maradt Erika, ennyi ideig kapta ugyanis a hormoninjekciókat. Közben háromhavonta kellett mennie a szűrővizsgálatokra, CT-re, röntgenre, UH-ra, megkapta az egész csomagot mindig, amire szüksége volt. A vizsgálatokba beleszokott, és egészen furcsa volt számára, amikor az idő előrehaladtával már ritkábban kellett ellenőrzésre járnia. „Egy kicsit elveszve éreztem magam, amikor azt mondta három év szoros együttműködés után az onkológusom, hogy már elég lesz félévente vizsgálatokra járnom. Adott egyfajta biztonságérzetet, hogy havonta beszélek a dokival és háromhavonta átvilágítják a testem. De az orvos megnyugtatott, hogy olyan tiszta belülről a szervezetem, rendben van minden vizsgálati eredményen, hogy nincs miért aggódni. Egyedül a tumormarkerem rendetlenkedett sokáig, magasabb értéket mutatott, de tetőtől talpig átvizsgáltak, és nem találtak daganatot, úgyhogy valószínűleg csak a helyreállító műtétsorozat miatt emelkedett meg az érték. Mindenesetre, ha megyek az onkológushoz, akkor biztos, hogy az első lépése az, hogy elküld vérvételre és megnézeti a tumormarkert, hogy mit mutat, nehogy gond legyen.”

Erika nem bánja a vizsgálatokat, ahogy fogalmaz: „A mellrák után az életem évekig még a vizsgálatokról szólt, de ez igazából hálával tölt el, nem érzem macerának. Hálás vagyok, hogy olyan korban élhetek, amikor van lehetőség, van gyógyszer a mellrák ellen és van esélyem kigyógyulni belőle, vagy legalább életem végéig tünetmentes maradhatok az elérhető módszerek segítségével.”

Végezz önvizsgálatot ma!

„Magyarországon minden tizedik nő érintett lesz élete során. Törődj magaddal, hogy NE te legyél a következő. Végezd el havonta az önvizsgálatot, fordulj orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelsz a melleden, és járj el az ingyenes szűrővizsgálatokra. Az időben felfedezett mellrák 95 százalékban gyógyítható. (…) Az önvizsgálat egyszerű, pár percet vesz igénybe, kövesd az alábbi lépéseket! Vetkőzz le derékig, állj vagy ülj erős fényben a tükör elé. A mellek megtekintésekor ne feledd, hogy azok sosem teljesen egyformák. Mire kell figyelned? Látsz-e változást melleid méretében, alakjában? Van-e változás az mellbimbókon, a bimbóudvarban? Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik mellbimbóból? Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a melleiden? Amennyiben bármelyik tünetet észleled magadon, keresd fel háziorvosodat és majd ő eldönti, hogy szükséges-e további vizsgálat” – olvasható a Mellrákinfó Egyesület honlapján, ahol videós és képi segédanyagot is találsz az önvizsgálathoz.

 

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top