Otthon
Szponzorált tartalom

Egészséges életmód: divathóbort vagy tudatos döntések eredménye?

Fenntartható gazdálkodásból származó ételek, bio élelmiszerek és rendszeres mozgás – az egészséges életmód hívei egyre többen vannak. Ha valóban komolyan veszed a mondást, miszerint az vagy, amit megeszel, nemcsak magadon érezheted az életmódváltás jótékony hatásait, hanem a környezetedet is óvhatod.

Van, aki az egészsége, más a társadalmi felelősségvállalás, és egy szűkebb réteg pedig időszakos fellángolásból, divathóbortból válogatja meg, mi kerül a tányérjára. Tény, egyre többen vannak azok, akik igyekeznek egészséges, vegyszermentes módon étkezni, és azt is figyelembe veszik, hol, milyen körülmények között termelik a zöldségeket, nevelik a haszonállatokat. Így járulhatsz te is hozzá egy élhetőbb bolygóhoz!

Fenntartható gazdálkodás

Talán az egyik legfontosabb dolog, amire mindannyiunk közös érdeke odafigyelni az, hogy fenntartható gazdaságokból származó ételeket vásároljunk. A fenntarthatóság magában foglalja azt, hogy a fenntartható gazdaságok a szükséges energiát természetes módon – nap, szél, víz – állítják elő, nem használnak vegyszereket a növénytermesztés során, és az állatokkal is humánusan bánnak, tisztelve az életet. A hulladékgazdálkodást a lehető legkörnyezetbarátabb módon oldják meg, az élelmiszerek, alapanyagok szállítása során minimalizálják a környezetszennyező hatásokat, a gazdák korrekt ellenértéket kapnak a termékeikért, és a munkások is piacképes bérezésben részesülnek. Tény, több odafigyelés, és munka szükséges egy fenntartható gazdaság üzemeltetéséhez, de valójában mindenki jól jár.

Bio élelmiszerek

A bio élelmiszerekről sokkal korábban hallhattunk itthon, mint a fenntartható gazdálkodásról, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenki tisztában van a jelentőségével. Ahhoz, hogy egy élelmiszer megkapja a bio minősítést, olyan komoly kritériumoknak kell megfelelni, mint például a teljesen vegyszermentes növénygondozás, vagy az évekre visszamenően „tiszta”, vegyszermentes talaj. A bio gazdaságokban a kártevők ellen is természetes úton védekeznek, azaz többek között növénytársításokkal, vagy olyan madarak, más, az adott zöldségre nem kártékony rovarokkal. Ha bio élelmiszerek ára magasabb, azonban nem szennyezed vele a saját szervezetedet, és a Föld szennyezettségét sem növeled.

Tudatosság

Ha valóban komolyan veszed az egészséges életmódot, akkor arra is gondot kell fordítanod, hogy a lehető legkevésbé szennyezd a környezetet. Vagyis jó, ha a boltba eleve bevásárló táskával érkezel, és nem veszel műanyag zacskót minden szupermarketes bevásárlás alkalmával. De más boltokban, ruhaüzletekben, drogériákban is érdemes mellőznöd a nejlon szatyrokat, helyette használd a saját textil táskádat. A háztartási hulladékot gyűjtsd szelektíven, ha pedig van kerted, készíts komposztálót, ami által nemcsak a talaj lesz termékenyebb, hanem a természet körforgásához is hozzájárulhatsz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top