Életmód
Szponzorált tartalom

Ne vedd félvállról: ezek az egészséges táplálkozás alapjai

Hol kezdődik az egészséges táplálkozás? Hogy tehetsz egy lépést egy egészségesebb és tudatosabb életmód felé? A kérdéseidre itt megtalálod a választ!

Az első és legfontosabb

Az egészséges táplálkozás valahol ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint halat és szárnyast eszünk, és a szénhidrátbevitel csökkentése mellett visszaszorítjuk a sok cukrot és az állati zsírt tartalmazó élelmiszereket.

Fotó: iStock

A helyes táplálkozás alapja, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban vigyük be a szervezetbe, ebben segítségünkre lehet a táplálékpiramis.

  • Az első szinten találhatóak az alapélelmiszerek, a gabonafélék, a tészták, a rizs, a burgonya és a kenyérfélék, ezek döntően összetett szénhidrátokat tartalmaznak. A napi táplálékok 40 százalékát kell, hogy alkossák.
  • A második szinten a zöldségek és gyümölcsök találhatóak. Ide az összetett szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok tartoznak. A napi étkezés 35 százalékát kell, hogy kitegyék.
  • A harmadik szinten a legfontosabb fehérjeforrások: a tejtermékek, szárnyasok, húsok, halak, hüvelyesek, a tojás és a diófélék állnak. Ezek napi aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot.
  • A piramis negyedik szintjén a zsírok, olajok, cukrok, édességek találhatóak. Ezeknek a tápanyagoknak az aránya optimális esetben nem lehet több mint 5 százalék.

Ha szem előtt tartjuk ezeket a szabályokat, akkor energikusan, kiegyensúlyozottan élhetjük meg a mindennapokat.

Fontos! Figyeljünk a napi ötszöri étkezésre, és az egészséges táplálkozás mellett a testmozgásra is, hiszen serkenti az anyagcserét!

Hogyan tehetünk egy lépést az egészségesebb élet felé?

Egy kis odafigyeléssel már komoly eredményeket érhetünk el.

Változtassunk pár rossz szokásunkon:

  • gyorséttermi ételek elhagyása
  • zöldség-és gyümölcsfogyasztás megnövelése
  • fehér kenyér lecserélése teljes kiőrlésű pékárura
  • cukor fogyasztásának csökkentése
  • folyadékbevitel növelése szénhidrátmentes forrásból
  • főzés megreformálása: grillezés, párolás, stb.
  • naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
  •  csökkentsük a só mennyiségét

Tipp: Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Legyen meg a napi megszokott étkezési „menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

Miért érdemes változtatni?

A szív egészségéért

Az alacsony nátrium-, zsír-, és koleszterintartalmú ételek csökkentik, a telített- és transzzsírok pedig növelik a szívproblémák kockázatát (megtalálhatók például a vörös húsokban). A teljes értékű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, az alacsony zsír-, kalória- és koleszterintartalmú ételek megvédik a szívet.

Egészségesebb csontozatért

A kalciumban gazdag táplálkozás erősíti a fogakat, és megakadályozza a csontvesztést.

Kevesebb stresszhatás

Az egészséges táplálkozás elősegíti, hogy testünk és lelkünk egészséges maradjon, és ha a test és lélek megfelelően működik, akkor kevés hely jut stressznek.

Fiatalosabb megjelenésért

A magas víztartalmú ételek, például a gyümölcsök és a zöldségek, hidratálják, rugalmasabbá teszik a bőrt, és antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek támogatják a sejtkárosodás elleni védekezést, és jótékony hatással vannak a bőr fiatalos megjelenésére.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top