Az utóbbi években számos reformon esett át az iskolai közétkeztetés, kevesebb lett a só, a zsír és a cukor, több zöldségből és gyümölcsből készül a napi menü. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet módosítás szerint hamarosan több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben.
Száműzik az iskolai menzáról az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket. Azaz a rendelet életbe lépésével, vagyis február 9-től állami közoktatási intézmények menzájáról többek között a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér, vagy éppen a szezámos panírba forgatott rántott hús – írja a 24.hu.
Mint a portál megjegyzi, szakemberek évek óta lobbiznak azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők. Szerintük a földimogyorót, a dióféléket és a szezámot is lehet mással helyettesíteni a menzákon.
Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki. Többségük a földimogyoróra allergiás.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock