nlc.hu
Egészség

Életveszélyes allergiás reakciót okozó ételek

Ételek, amelyek életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak

Mogyorótól a halig sok élelmiszer okozhat olyan életveszélyes allergiás reakciót, amikor csak az adrenalininjekció segíthet.

Szörnyű tragédia történt kedden egy IV. kerületi, Fóti úti benzinkúton: allergiás roham következtében meghalt egy 7 éves kisfiú. A Blikk információi szerint a gyerek a közeli iskolába járt, ahol egy mogyorót is tartalmazó születésnapi tortából evett. Azonnal rosszul lett, ezért az iskola értesítette a szülőket, akik a fiúért siettek. Autóba tették, ám mire a benzinkúthoz értek, a gyerek már kritikus állapotban volt, a kiérkező mentők sem tudták megmenteni az életét. Egyelőre ellentmondó információk láttak napvilágot arról, tudtak-e a szülők arról, hogy gyermekük allergiás a mogyoróra.

Ritkán jön teljesen váratlanul

„Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy minden előzmény nélkül, teljesen váratlanul ennyire súlyos allergiás reakció lépjen fel” – mondta az nlc-nek Nékám Kristóf
allergológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke hozzátéve, hogy ilyen súlyos táplálkozási allergiára csak ritkán van példa gyerekeknél.

Súlyos allergiát okozó ételek

Sokféle étel okozhat allergiát (Fotó: Greg Powers for The Washington Post via Getty Images)

A professzor szerint az esetek túlnyomó többségében az allergiának vannak előjelei, amelyek idővel fokozódnak. Például egy méh- vagy darázscsípés után az első alkalommal általában még nincs teljes immunválasz, nem jelentkeznek annyira súlyos tünetek. De ha csalánkiütés vagy torokduzzanat alakul ki, az árulkodó jel lehet, és mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Az allergiás reakció ugyanis az arra érzékenyeknél egy újabb rovarcsípéssel, újabb adag veszélyes étellel erősebbé válhat, főleg ha időben nincs túl messze az előző esettől.

Az allergiás reakció legsúlyosabb, életveszélyes formája az anafilaxiás sokk. Ilyen súlyos allergiás reakciót legtöbbször ezek az anyagok okozhatnak:

  • Élelmiszerek: a leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója. Ezek okozzák a súlyos anafilaxiás reakciók több, mint 30 százalékát.
  • Gyógyszerek: elsősorban antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók.
  • Rovarmérgek: méhek, darazsak, lódarazsak, poszméhehek. A felnőttek több mint 3 százaléka, a gyerekek 1 százaléka érintett.
  • Az is előfordul, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni.

Amerikai adatok szerint a mogyoróallergia a társadalom 0,6 százalékát érinti, ami a magyar lakosságra vetítve 58-59 ezer embert jelent. A gyerekeknél viszont magasabb az arány, 1,5-3 százalékra becsülik. 

Életet ment az adrenalininjekció

Az anafilaxiás sokk azonnali sürgősségi ellátást igényel. A tünetek általában hamar kialakulnak, és gyorsan súlyosbodnak: súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és ha rendelkezésre áll az adrenalin tartalmú sürgősségi injekció, azt mielőbb meg kell kapnia a betegnek, mert életet ment. Az EpiPen és Anapen néven forgalmazott önbelövő adrenalininjekciót azoknak írják fel, akiknél már előfordult súlyos-életveszélyes allergiás reakció.

Nékám Kristóf megjegyezte, hogy a nyugat-európai adatokhoz képest Magyarországon lakosságarányosan kevesebb adrenalininjekciót vásárolnak. Ez szerinte nem annak a jele, hogy itthon kevesebb súlyos allergiás lenne, hanem hogy a magyar páciensek nem annyira tudatosak ezen a téren. Hozzátette: Európa több országában elterjedt, hogy a benzinkutakon is tartanak adrenalininjekciót, ami az újpestihez hasonló esetekben életet menthet. Ha pedig mégsem anafilaxiás reakcióról van szó, tette hozzá a professzor, az injekció beadása nem igazán okoz problémát.

Külföldön sok étteremben is megtalálható az életmentő injekció, mert időről időre elfordulnak súlyos, akár halállal végződő allergiás esetek. Lehet, hogy a vendég nem is tud az allergiájáról, mert évekkel korábban volt ugyan valamilyen reakciója, de nem tulajdonított neki jelentőséget, vagy már elfelejtette.

Majdnem halállal végződött a budapesti vacsora

Egy budapesti étteremben még 2014-ben történt egy nagy visszahangot kiváltó mogyoróallergiás eset. Az akkor 29 éves brit tévéproducer, Amy May Shead a barátnőivel ült be egy fővárosi étterembe, és egy magyar nyelvű üzenettel jelezte a pincéreknek, hogy súlyos földimogyoró-allergiában szenved. Biztosították arról, hogy minden rendben lesz, de a kirendelt csirkés étel első falatjától rosszul lett, újra kellett éleszteni, majd gégeödémájának következtében agykárosodást szenvedett és lebénult. Ma beszéd- és járásképtelen.

Az ügyben nem állapították meg a vendéglő felelősségét, miután a tettes kiléte sem volt megállapítható. Az akkori sajtóhírek alapján nem volt egyértelmű a helyzet: a család például azt állította, hogy Amy két adrenalininjekciót is elhasznált, miután rosszul lett, de egy szemtanú ezt nem látta. Az étterem szerint pedig a nő számtalan dologra allergiás volt. A nyomozást végül felfüggesztették, és a család is letett arról, hogy beperelje az éttermet.

A kalcium nem használ

A kalcium sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén nem használ – hívta fel a figyelmet az eset kapcsán a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Fulladással, vérnyomáseséssel járó anafilaxiás túlérzékenységi reakció esetén egy adrenalit tartalmazó injekció, egy speciális önadagoló „toll” menthet életet, amelyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top