Rákot okozhat a marhahús?

nlc | 2011. Május 24.
A vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának mérséklésével csökkenthető a rákos megbetegedések kockázata – derül ki egy friss jelentésből. De vajon mennyi húst ehetünk, ha szeretnénk biztonságban tudni magunkat?
Új elmélet: „A rák nem betegség” 
Rákot okozhat a marhahús?

Most közzétett jelentésében a WCRF (a Világ Rákkutatási Alap) azt javasolja az embereknek, hogy hetente 500 grammnál több vörös húst ne egyenek. „Ez nagyjából öt-hat közepes adag sült marha-, bárány- vagy disznóhúsnak felel meg” – teszi hozzá az ajánlás.

A jelentést 24 korábbi tanulmány áttekintése és elemzése alapján készítették el a szakemberek. Alan Jackson, a szakértői bizottság elnöke, a Southamptoni Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy jelentésükből egyértelműen kiderült: a vörös és a feldolgozott húsok nagyobb mennyiségű fogyasztása emeli a bélrák kockázatát.
A jelentés meggyőzőnek találta a bizonyítékokat arra nézve is, hogy a rostban gazdag ételek – gyümölcsök, zöldségek – fogyasztása viszont védő hatású a bélrákkal szemben. Ezt a hatást korábbi, 2007-es jelentésük még csak valószínűsítette. Ugyancsak megfelelően bizonyítottnak találták a szakértők, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a bélrák kockázatát.

 

Exit mobile version