Csökkent a gyógyszerek ára

nlc | 2011. Június 01.
Mától mintegy félszáz orvosságért kell kevesebbet fizetni a patikában. Április óta ez a negyedik árcsökkentés, de a gyógyszerészek egyelőre nem észlelik a forgalomváltozást.
Minden, amit a fájdalomcsillapításról tudni kell

Június elsejétől közel ötven gyógyszer kerül majd kevesebbe, mivel azok árát a gyártók és forgalmazók mérsékelték. Az árcsökkentésben érintett termékek főként szív- és érrendszeri gyógyszerek, értágító szerek, epilepszia elleni gyógyszerek, allergia elleni készítmények és tápszerek. Az árcsökkenés átlagos mértéke 11,5 százalék: akad olyan termék – pl. egy ismert koleszterinszint-csökkentő –, amiért 40 százalékkal kell kevesebbet fizetni, ugyanakkor egy kedvelt bébitápszer „csak” 7 százalékkal kerül majd kevesebbe júniustól (810 Ft helyett 749 Ft) – tájékoztatta a Nők Lapja Cafét Csete Beáta, az OEP szóvivője.

Az elmúlt két hónapban három alkalommal hirdetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár árcsökkentést. Április elsejétől 600 termék ára változott, ekkor összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 százalékkal mérséklődtek a térítési díjak, május elsejétől pedig átlagosan 400 Ft-tal csökkent 60 termék ára: a listában főként vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, antidepresszáns és prosztatamegnagyobbodás ellen ható készítmények szerepeltek.

A Nők Lapja Cafe által megkérdezett gyógyszerészek egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy az elmúlt két hónapban nem érzékelték a forgalom változását a patikákban. Tapasztalataik alapján az orvosok háromhavi adagot írnak fel az állandó szedésre javasolt gyógyszerekből a pácienseknek, akik rendszerint negyedévenként váltják ki ezeket. A gyógyszerészek elmondása szerint az árcsökkenés általában nem a legnépszerűbb termékekre vonatkozik, ezért hiába csökken például több vérnyomáscsökkentő szer ára, a betegek többnyire ragaszkodnak a korábban bevált orvosságokhoz.

Exit mobile version