A vízvisszatartás egyik legjobb természetes „gyógyszere” a fekete áfonya. Ez a zamatos bogyós gyümölcs tele van antioxidánsokkal (antocianid), így képes többek között az érfalakat is formában tartani és segíteni a vér- és nyirokkeringést. A nap bármely szakában fogyasztható a fekete áfonya, akár magában, akár joghurtba keverve. Utóbbi azért is jó, mert a lelassult bélrendszer is okozhat vízvisszatartást, a joghurt azonban többnyire megmozgatja a beleket.
Nem árt óvatosan bánni viszont a túlzottan sós vagy fűszeres ételekkel, hiszen ezek szintén vízvisszatartáshoz vezethetnek, illetve nőknél a menstruáció előtti időszakban a hormonok okozta vízvisszatartás sem ritka. Kiváló vízhajtók még az uborka, a paradicsom, a zeller, a dinnye, a petrezselyem, a zöldbab, a spárga, az articsóka, a vízi torma, a sárgarépa, a cékla, a retek és a salátalevél.
A cukor is kerülendő, és nemcsak a testsúlycsökkentés miatt. A cukor molekulái súlyuk többszörösének megfelelő vízmennyiséget képesek megkötni.
Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »