Életmód

Fél óra alatt károsítja a szervezetet a sós étel

A só már fél óra alatt nagymértékben képes károsítani a szervezetet. Magas vérnyomás, agyvérzés, vesebetegség, csontritkulás és gyomorrák okozója lehet.
Fél óra alatt károsítja a szervezetet a sós étel Olvass tovább!
Már anyatejből is készítenek fagylaltot

Egy egyszerű sós étel elfogyasztása csökkenti a vérkeringést a fő artériákban – és ehhez mindössze harminc perc is elegendő. Kutatók úgy találták, hogy a só hirtelen megkeményíti az artériákat, amely aztán a szívinfarktus korai jele is lehet. Mindössze fél óra elegendő, hogy jelentős károsodás menjen végbe az artériákban, melyek így nem tudják pumpálni a vért a testben – figyelmeztetnek a kutatók. A vérkeringés sokkal lassabb lesz az étel elfogyasztását követő fél–egy órában.

Fél óra alatt károsítja a szervezetet a sós ételA kutatás arra volt kíváncsi, hogy a só milyen gyorsan képes károsítani a szervezetet. 16 egészséges felnőttet kértek meg, hogy egyenek meg magas sótartalmú (4 g) ételt, majd később alacsony sótartalmút (0,3 g). Megnézték étkezés előtt és után, hogy milyen simán áramlik a vér a brachiális artériában, vagyis a fő véredényben a felsőkaron a felkar fő verőerében, ahol a vérnyomást is ellenőrizzük.

Bár az artéria nem méri közvetlenül a szívbe menő vér keringését, gyakran használják a szív- és érrendszeri egészség állapotának megállapítására.

Angliában például 6 g a megengedett fogyasztható mennyiség, de felmérések szerint 8,6 g-t fogyasztanak. A kenyér, a gyorsételek és a készételek nagyon magas sótartalommal kerülnek a polcokra, bár a szupermarketeknek fokozatosan csökkenteniük kell a készételek mennyiségét. A kutatók szerint már egy-két grammal kevesebb só 22 százalékkal csökkenti a stroke esélyét és 16 százalékkal a szívinfarktust. Ezzel csak Angliában 17 ezer ember életét lehetne megmenteni.

Szakértők szerint a megoldás a jogszabály szigorítása lehet, amely előírja a készételek, pizzák és szendvicsek megengedhető sótartalmát.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top