Egészség

Elrettentő képekkel a drog ellen

"Nincs pénzem, nincs bankszámlám, a világon semmit sem tudok felmutatni az életemből. Az alkohol és a drog földönfutóvá tett." – Vallomás egy, a drogtól eltorzult arcú kábítószerfüggőtől.
 Elrettententő képekkel a drog ellen A szex veszélyes üzem

A droghasználat előtt és után: képek a Telegraph oldaláról. Képek, melyek elrettentenek, már ha megteszik, de a cél ez. A fotókat egy korábbi kampány alapján a metamfetamin-használókról a From Drog to Mug című filmhez készítették. Hogy mindez mennyire hatásos, arról dr. Rácz József pszichiátert, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ igazgatóját kérdeztük.

Még több fotót találsz képgalériánkban
Még több fotót találsz képgalériánkban. Katt a képre!

 

Működnek ezek a képek? Visszatartják azokat, akik már használják, vagy azokat, akik még előtte vannak?

– Az ilyen „elrettentő” képek nem működnek – állítja dr. Rácz József. – Ennek a sokat idézett példája a Montana államban (USA) a metamfetamin-használattal kapcsolatban alkalmazott hasonló képek, amelyeket hetente többször televízióállomások, óriásplakátok mutattak. A program 2005-ben indult és 2-3 millió USD költségvetésű volt. A program azonban – a program készítőinek saját adataival szemben – nem volt sikeres. Egy szaktudományos közlemény (Anderson, 2010) részletesen elemezte a fiatalok körében végzett, a szerhasználattal kapcsolatos kutatásokat (Montanában és az USA más államaiban), valamint a metamfetamin-használat miatt kezelésbe kerültek adatait. Ezek alapján megállapítható, hogy az igen költséges kampány nem vezetett eredményre. Sőt még olyan kutatás is megjelent (Erceg–Hurn, 2008), hogy a kampány – éppen azért, mert túl sok képet mutattak, és a fiatalok „immunissá” váltak ezekre –, még növelte is a szerhasználat elfogadottságát, a veszélyérzet pedig csökkent. Ami működik, az a fiatalok méltóságát tiszteletben tartó kampányok, melyek egyben viselkedési alternatívákat is kínálnak: mit tudsz tenni a droghasználat helyett!

Mi történt az arcukkal? Milyen folyamatnak köszönhető, hogy pár év alatt évtizedeket öregszenek?

A droghasználók arcának eltorzulását általában nem a szer, hanem azok az élet- és táplálkozási körülmények okozzák, amik az ilyen típusú, fokozott szerhasználattal együtt járnak. Gondoljunk az alkoholbetegekre: az ő arcuk éppen ilyen lehet – mondja a szakember. – Ha nem tudnánk, hogy a képen szereplők milyen szereket fogyasztanak, éppen alkoholistáknak is gondolhatnánk őket: hajléktalan alkoholistáknak, ami utal az életkörülményeikre. Azért van különbség: mivel ezekben az esetekben jóval nagyobb fokú és intenzívebb szerhasználatról van szó, ezért a hatás is rövidebb idő alatt (néhány év) kialakul, szemben az alkoholistáknál, ahol ez több évtized is lehet. Ott sem elsősorban maga az alkohol a felelős a hatásért, hanem az azzal az életformával járó táplálkozási és higiénés szokások.

Milyen módszerek lehetnek hatásosak a leszoktatásban?

Elrettententő képekkel a drog ellenÉn a „leszoktatás” szót száműzném a terápiás irodalomból. Nem „leszoktatunk” egy, a folyamatban passzív szereplőként résztvevő droghasználót, hanem különböző módon segítjük őt a leszokásban, az összes léttevékenységére és életstílusára kiterjedő felépülésében. Itt is azok a módszerek a hatékonyak, amelyek a páciensek együttműködésére építenek, nem bélyegzik meg őket, és folyamatosan arra törekednek, hogy a motivációjuk erős maradjon.

Hány droghasználó van ma hazánkban?

Erre vonatkozóan nincs statisztika. A felnőttek (18–64 évesek) körében végzett felmérésekből a kutatás végzője, Paksi Borbála arra következtet, hogy egy hónapban kb. 198–870 ezer fogyasztási alkalom történik, illetve a Nemzeti Drog Fókuszpont igazgatója, Nyírády Adrienn szerint havonta kb. 82 ezer ember fogyaszt valamilyen drogot. Azonban ezeket az adatokat nagy óvatossággal kell kezelni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top