Egészség

A szex veszélyes üzem

A nemi úton terjedő fertőzések, betegségek régi angol megnevezése (Venereal disease) Vénusz, a szerelem istennőjének nevéből származott. Talán túlzás volt egy ilyen kellemetlen betegségcsoportot a legszebb nővel kapcsolatba hozni, mégis elég pontosan utalt az önfeledt szerelmeskedésben rejlő veszély lehetőségére.

Szexuális együttlét (hagyományos, orális, anális) során sokféle kórokozó cserélhet gazdát. A szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek a védekezés fontosságára, de még mindig nem vagyunk eléggé óvatosak. Pedig a szexuális úton terjedő betegségek akár meddőséget is okozhatnak.

Nincs mindig szükség kezelésre

A nemi úton terjedő betegségek csoportjába azokat soroljuk, melyeknek fő terjedési útvonala ez. A testváladékok és a hüvely, pénisz, végbél nyálkahártyája teszi lehetővé a kórokozók átadását. Szexuális segédeszközök használata, nem megfelelő tisztántartása szintén hozzájárulhat a terjedéshez. Mivel a vér, anyatej, illetve a bőrön lévő sérülések egészen hasonló helyzetet teremtenek, ezen fertőzések egy jó része terjedhet sérüléseken, illetve vérrel való kontaktus által, terhesség és szoptatás során is.

– A szerelmet, szerelmeskedést az élet egyik legszebb dolgának tartom. Nagyon rossz, ha ilyen sötét árnyék vetül rá már a kapcsolat kezdetétől. Sok fiatalnál látom, hogy szinte pánikszerűen szemléli teste minden történését, s fertőzések folyamatos kizárása érdekében nőgyógyásztól nőgyógyászhoz jár – mondja dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus szakorvos. – Ennek nem ritkán felesleges kezelések, s végül a hüvely egyensúlyának tényleges felborulása a vége.

Amikor viszont fontos lenne…

– A dolog másik oldala, hogy meddőségi kezeléseket is végző orvosként heti gyakorisággal találkozom a kezeletlen kismedencei gyulladás hosszú távú következményeivel: összenövésekkel, petevezető-elzáródással, krónikus kismedencei fájdalommal, esetleg hasi, felhasi, máj körüli fájdalmakkal. Kevesen tudják, hogy a korai klamídiafertőzés a máj körül is gyulladást okozhat, s nem ritkán ez a vezető panasz, melyet családorvos vagy sebész vizsgál, kezel, így az alapprobléma felismerés nélkül marad. A másik sajnálatos terület az onkológiában, a méhnyakráknál köszön rá az orvosra, ahol a nemi élet szerepe szintén tagadhatatlan a betegség kialakulásában.

A szex veszélyes üzem

 

A kockázat csökkenthető

A társadalombiztosítás szeretné elkerülni a teljes körű szűrések, kezelések vagy oltások finanszírozását. A szakember szerint a világban a meddőség gyakorisága 10–16%, míg nálunk a párok 30%-a meddő. A fertőződések gyakoriságra vonatkozó megbízható adatok hazánkban nem állhatnak rendelkezésre, ugyanis bár a kezeléseinkkel próbáljuk lefedni a fertőzések nagy részét, a kimutatás drágasága miatt arra igen ritkán kerül sor.

A fertőzések kockázata csökkenthető, immunrendszerünk is megvédhet minket, illetve rizikós helyzet felvállalásakor érdemes vizsgálatot, kezelést kérni. Mit jelent a kockázatos helyzet?
– Általánosságban a korán kezdett nemi élet, új partner, gyakori partnerváltás, illetve alkalmi partnerek, turizmussal kapcsolatos szex, speciális szexuális szokások, illetve csoportos szex, sérülések fokozott lehetősége emeli az esélyt a kórokozókkal való fertőződésre. Bizonyos kórokozókra a leendő partnerek szűrhetők lennének, de a dolog dinamikus változását figyelembe véve, ezzel sem zárható ki a fertőződés – mondja a szakember. – Érdekes módon, bár a száj, hüvely, pénisz és végbél hasonló jellegű nyálkahártyákkal borított, a betegségek behatolásának lehetősége mégis eltérő a csókolózás, a hagyományos, orális és anális szex során (ez utóbbi nagyságrendekkel kockázatosabb). Máskor pedig a normál bőr is képes a fertőzés átvitelére, mint a humán papillomavírus vagy a herpeszvírus esetén. Az óvszer körültekintő használata általában csökkenti, de nem szüneti meg a terjedést.

A leggyakoribb ellenségek

A szex veszélyes üzemA baktériumok vagy baktérium jellegű kórokozók miatt kialakult panaszok jól gyógyíthatók antibiotikumokkal. A klamídia, gonorrhoea, mikoplazma, ureaplazma, gardnerella általában sárgafolyásos panaszokat, kismedencei fájdalmat, húgycsőgyulladást, hólyaghurutot okozhatnak, akár mindkét félnél. A panaszok azonban gyakran nem túl látványosak. – Ha gondolunk a lehetőségükre (és a beteg rászánja a 15–35 000 Ft-os tesztköltséget, mivel ezt az OEP nem vállalja), manapság megfelelő, DNS-kimutatáson alapuló, nagyon érzékeny módszerekkel kimutathatók. Minden érintett fél megfelelő gyógyszerrel és megfelelő ideig való kezelésével könnyen gyógyíthatók – mondja Ujvári doktor. – Bár magam sem szívesen terhelem betegeimet a fenti költséggel (és az eredményből esetlegesen fakadó párkapcsolati válsággal), mégis a kezeletlen vagy a kapcsolatba visszajövő krónikus betegség hosszú távú következményei nagyságrendekkel több pénzt, nagyobb válságokat eredményezhetnek.

A szakember szerint azt is fontos tudni, hogy a gyakran alkalmazott penicillinfélék nem alkalmasak ezeknek a kórokozóknak a kiirtására. Sajnos a nem vagy nem megfelelően kezelt gyulladás petevezető-elzáródáshoz, krónikus kismedencei fájdalomhoz vezethet, azonban a korszerű, kulcslyuksebészeti technikákkal sokszor még itt is lehet segíteni, illetve ahol az elzáródás végleges, a lombikbébi-program kínál megoldást. Egyébként Amerikában, ahol a lombikkezelés anyagi terhét egyre kevesebb pár tudja vállalni, egyre inkább nő a laparoszkópos helyreállítások száma és így az azzal való tapasztalat.

Magyarországon a hosszú ideje elzáródott petevezetőben kialakult hidrotubát (folyadékkal telt, hosszanti zsákszerű petevezető) rendszerint eltávolítják, de legalábbis eredésénél véglegesen lezárják. Ennek célja, hogy a lombikkezelés során a gyulladásos folyadék ne árthasson a méhbe helyezett embriónak. Így azonban már csak lombikkezeléssel lehet a párnak gyermeke a jövőben. Ezzel szemben a laparoszkópos megnyitás, néhány finom öltéssel való maradandó helyreállítás gyakran a lombikkezelést meghaladó gyakorisággal eredményez sikeres és spontán terhességeket.

Ritkábban előforduló, súlyosabb betegségek

A szex veszélyes üzem

  • Nem túl gyakori betegség a szifilisz: a kórokozó a behatolás pontján fekélyt okoz, majd később bőr- és idegrendszeri tünetekkel mutatja a kór terjedését. Vérből kimutatható és antibiotikummal kezelhető. Várandósság alatt rutinszerűen szűrik, mivel a magzatnál súlyos elváltozásokat okozhat.
  • A Trichomonas vaginalis egy apró, egysejtű élősködő, úgynevezett protozoon. Habos, kellemetlen szagú váladékot, gyulladásos tüneteket okozhat. Kimutatása mikroszkóppal vagy szintén DNS-kimutatáson alapuló módszerrel lehetséges. Az érintett felek egyidejű antibiotikumos kezelésével gyógyítható.
  • A vírusok sajnos krónikusan elhúzódó, illetve visszatérő problémákat okozhatnak, csak ritkán gyógyíthatók meg teljesen.
  • A HPV vírusok a méhszájon, hüvelyben, szeméremtesten és a végbélnyílás körül okozhatnak szemölcsöt vagy rákmegelőző állapotokat. Ezek ellen az immunrendszer harcolhat sikeresen, de ha ez nem így történik, rák is kialakulhat. – A fiatalok átfertőzöttsége igen jelentős (60–70%), így védekezésként a monogám párválasztási szokások átalakulása és a vakcinálás merül fel. Ez utóbbi azonban 100 000 forint körüli költséget jelent, és még így sem teljes körű. A lehetséges rossz következmények viszont kivédhetők szakszerű, rendszeres méhnyakszűréssel, az elváltozások eltávolításával. Ilyen esetben a korszerű ellátást egy rádiófrekvenciás eszközzel való kimetszés jelent. Ezzel egy vagy több lépésben a fertőzött terület teljes egészében eltávolítható, a baj nagysága pontosan megállapítható (csak a vírus van jelen, enyhe, közepes vagy súlyos fokú rákmegelőző állapot, ritkán invazív rák). A megfelelően kivitelezett beavatkozással a későbbi várandósság is zavartalan lehet. Ezt annyiban tartom fontosnak megemlíteni, hogy sok helyen még ma is a kimetszést és varrást alkalmazzák, pedig ennek a hosszú távú következményei egyértelműen rosszabbak – mondja dr. Ujvári.
  • A herpesz fájdalmas hólyagok képében jelentkezik. A panaszok akár 1-2 hétig is eltarthatnak. Gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők és a szövődmények csökkenthetők, a későbbiekben enyhébb, visszatérő tünetek várhatók. A váladékozó hólyagok esetén a legnagyobb a fertőzés továbbadásának esélye, de egyéb esetben is lehetséges. Kiemelendő, hogy ha várandós anyánál rendszeresen jelentkezik a betegség, a szülés előtti időszakban gyógyszeres kezelés javasolt. Aktív betegség esetén a hüvelyi szülés ellenjavallt, mert az újszülött életveszélyes fertőződésével járhat.
  • A B típusú fertőző májgyulladás is számottevő mértékben terjedhet nemi úton. Itt az oltás teljes körű védelmet nyújthat. Meglévő fertőzésnél a partner, várandósnál a születendő gyermek védelme, oltása fontos. Sajnos a fertőzés hosszú távon májzsugorodáshoz, májrákhoz vezethet, de ennek esélye kezeléssel jelentősen csökkenthető.
  • A HIV vírust nem kell nagyon bemutatni. Mivel a kezdeti tünetek nem túl jellegzetesek, veszélyeztető szexuális viselkedés esetén a névtelen szűrés nyújt lehetőséget a mielőbbi felismerésre. Bár a mindennapi ellátásban nemigen lehet találkozni ilyen betegekkel, az óvatosság mégis javasolt. Világviszonylatban minden 9,5. percben jön létre egy újabb HIV-fertőzés, és ez (egyelőre) lassan, de biztosan a mindennapi életünkben is meg fog jelenni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top