Már a gyermekek is kérhetik Belgiumban az eutanáziát

nlc | 2014. Február 13.
Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják.

Megszavazta csütörtökön a belga parlament alsóháza azt a jogszabályt, amely gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy kérjék orvosuktól a halálba segítést. Ezzel Belgium 12 évvel azt követően, hogy a felnőttek számára törvényessé tette az aktív eutanáziát, gyermekek számára is lehetővé tette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén azt kérjék: orvosuk vessen véget az életüknek. A szenátus már tavaly elfogadta a módosítást, így az heteken belül érvénybe is lép.

Hollandiával ellentétben – ahol konkrét korhatárt is szabnak, a felnőtteken kívül csak a 12 évesnél idősebb fiatalok kérhetik, hogy orvosuk vessen véget életüknek – az új belga szabályozás a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, ami azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie rá, hogy felfogja, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen.

A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. A javaslatot az egyébként konzervatív intézmény hírében álló belga királyi orvosi akadémia is támogatta.

Exit mobile version