Nagy nyári italkalauz: mit igyak, ha…?

nlc | 2015. Július 22.
Mit igyak autóvezetés előtt, mit igyak, ha egész nap ülök, és hogyan vegyem rá a gyereket, hogy eleget igyon? Tippek a nagy kánikulában arra, hogy mikor mit igyál.
A felnőtt nők számára napi 2, a férfiak számára napi 2,5 liter víz elfogyasztását javasolja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. Egy átlagos európai étrend részeként napi folyadékbevitelünk nagyjából 20-30 százalékát a ételek, 70-80 százalékát italok formájában vesszük magunkhoz. A megfelelő folyadékellátottságban nagy szerepe van a változatosságnak. A színek, ízek változatossága nemcsak gyönyörködtet, de sokat segíthet abban, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe. Egy sportolók részvételével végzett kísérlet eredménye szerint akár 50 százalékkal több folyadékot is fogyaszthat az a sportoló, akinek nemcsak vizet, de többféle frissítőt kínálnak sportolás közben.
 

 Mit igyak, ha sportolok?

 Mit igyak, ha fáradt vagyok?

Mit igyak, ha diabéteszem van?

 Magyarországon évtizedek óta csökken az átlagos hozzáadottcukor-fogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég megjelent ajánlásából kiderül, hogy feleannyi cukrot viszünk be, mint a spanyolok vagy az angolok. A hazai átlagos hozzáadottcukor-fogyasztás felnőttek esetében a teljes energiabevitel 7,8 százaléka (az elsődleges WHO ajánlás: 10 százalék), melynek felét az otthoni ételkészítéskor felhasznált cukor teszi ki, ennél kisebb mértékben járulnak hozzá az édességek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2009 adataiból számolva az üdítőitalokkal és gyümölcslevekkel bevitt kalória mennyisége a férfiaknál az összes kalória bevitel 1,5 százaléka, nőknél az összes kalóriabevitel 2 százaléka.
 

 Mit és mikor igyon a gyerek?

 

A folyadékhiány nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is problémákat okozhat, érzékelhetően rontja a koncentrációs képességet és a rövid távú memóriát.
 

 Mit igyak, ha ülőmunkát végzek?

Mit és hogyan igyanak az idősebbek?

Itt megnézheted, mennyi kalória van a nyári italokban!

Exit mobile version