Szeresd a tested, bébi! Nem a világ vége az a kis háj a hasadon

Kun Gabi | 2015. November 03.
Te utálod a tested? Ez pont az a kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, mert erre olyasmi fogalmazódik meg benned, hogy "Végül is nem konkrétan utálom az egészet, de a lábaim lehetnének vékonyabbak, és utálom a zsíros hasamat, hogy a nagy orromról már ne is beszéljünk".

A legtöbben hosszú listát tudnánk írni arról, hogy mi mindent utálunk magunkon, ami miatt nem feltétlenül esik jól, ha szembejön velünk egy tükör. Ha körülnézünk például a fogyókúrás csoportokban a Facebookon, akkor halomra találhatunk olyan kommenteket, amelyek jól leképezik, mit gondolnak magukban a nők a saját testükről:

“Olyan rondának érzem magam, gyűlölöm a testem.”

“Hatalmas a fenekem!”

“Utálom, hogy kövér vagyok.”

“Borzalmas, hogy ilyen alma formával születtem.”

“Utálom, hogy minden egyes falat rögtön meglátszik a combomon.”

Sajnos ez a lista nagyjából a végtelenségig lenne folytatható, pedig azt hinné az ember, hogy van egy csomó dolog, amit lehet utálni ezen a világon: ebola, elveszett kulcsok, elharapott nyelv, amitől minden falat fájdalmassá válik, vagy amikor megvágja a kezünket a papír széle… kismillió olyan bosszúság van az életünkben, amit sokkal inkább utálhatnánk, de nem, mi, nők, a testünket választjuk utálatunk fő tárgyának. 

Miért gyűlöljük azt a testet, amelyik olyan keményen dolgozik értünk?

Ha belegondolunk, akkor az emberi test eléggé elképesztő, és kész csoda, hogy minden nap végzi a dolgát és életben marad annak ellenére, mi mindent követünk el ellene. Olyanokat, mint a túl sok stressz, kevés alvás, túl sok alkohol, túl sok gyorskaja és persze a kevés testmozgás. Mégis, amilyen keveset teszünk érte, olyan sokat várunk el a testünktől. Például elvárjuk, hogy parancsra adja le a felesleges súlyát pont annyira, amennyire mi kitaláljuk, és közben még izmosodjon is egyik napról a másikra, mert most épp az izmos az új szexi.

Amíg meg az anorexiás volt a szexi, addig meg azt akartuk tőle, hogy sorvassza el az izmait és felejtse el a zsírpárnáit. Pedig a testünk pont olyan és úgy működik, amilyennek lennie kell, attól függően, hogy milyen az életmódunk. Az, ahogy kinéz, miattunk és az életvitelünk miatt van, mégis a testünkre vagyunk mérgesek, és utáljuk hevesen, amikor a kinézete nem egyezik azzal, ahogy a fejünkben elképzelnénk magunkat. Ez így átgondolva kész őrület.

Hogyan szabadulhatsz meg a testeddel kapcsolatos frusztrációdtól?

Hogyan fogadd el magad úgy, ahogy vagy? Nem feltétlenül könnyű menet, de azért van pár dolog, amit megtehetünk a saját lelki békénk érdekében. Heather A. Hausenblas és Elizabeth A. Fallon pszichológusok remek gyakorlati tanácsokkal látnak el minket a Exercise and body image: A meta-analysis című könyvben, hogy hogyan fejezzük be az önutálatot.

1. Rendszeres testmozgás

A testmozgás nemcsak arra jó, hogy zsírt égessünk és lefogyjunk, hanem jót tesz a testképünknek is. Sőt az a remek benne, hogy fogyás nélkül is sokkal jobban érezhetjük magunkat, ha rendszeresen mozgunk, magabiztosabban élhetünk a saját bőrünkben akkor is, ha épp XXL-es.

A rendszeres testmozgás:

2. Mit tesz értünk a testünk?

Azt könnyen össze tudjuk írni, hogy mi mindent utálunk a testünkön, de itt az ideje, hogy más szemmel nézzünk rá. Fókuszáljunk arra, hogy mi mindent tesz értünk a testünk. Teljesen gyakorlati szemmel nézve kövessük végig egy napját, és írjuk össze, mennyi tevékenységet végez el egy nap:

A te listád milyen hosszú lenne? Valószínűleg sokkal hosszabb, mint az, amit utálsz a testeden. Amikor arra gondolunk, hogy mennyi mindent tesz meg a testünk egyetlen nap alatt, akkor a kis tökéletlenségei máris sokkal kevésbé tűnnek fontosnak.

3. Beszélgessünk idősebb nőkkel

Jó módszer arra, hogy reálisabban lássuk a saját korunkbeli testünket. Például az anyukánk valószínűleg valami hasonlót mond majd: “Ha 40 évesen tisztában lettem volna vele, mennyire jó nő vagyok, akkor sokkal jobban szerettem volna a testemet, és nem aggódtam volna annyit a pár kiló feleslegem miatt.” Ha egy idősebb emberrel beszélgetünk, akkor biztos, hogy nem a hasán lévő zsírpárnákat fogja mondani arra, hogy mi számít neki igazán.

Helyette olyanokat hallunk tőle, hogy jobban szeretne aludni, könnyebben mozogni, és bárcsak körbe tudná újra futni a háztömböt fájdalom nélkül. Amíg fiatalok vagyunk, olyan természetesnek vesszük az egészségünket – egy idősebb ember új perspektívát adhat a saját testünkhöz és az élethez.

4. Változtassunk a gondolkodásunkon

A saját testünk utálata tipikusan az a negatív gondolkodás, amiben a belső kritikusunk boldogan lubickol. Talán már gyerekkorunk óta ott szól a fejünkben, lehet, hogy az a gonosz gyerek ültette belénk, aki csúfolt az iskolában, vagy az anyukánk volt túl kritikus velünk szemben. Egyetlen célja van ennek a belső kritikusnak, hogy folyamatosan elmondja nekünk, mennyire bénák vagyunk. Ahelyett, hogy hagynánk érvényesülni, próbáljuk ki a következőket:

5. Játsszunk “10 évvel később” játékot

Az egyik legjobb technika arra, hogy pillanatokon belül szemléletmódot váltsunk, ha minden alkalommal, amikor épp szidalmazzuk a testünket, feltesszük magunknak a kérdést: “Fontos lesz ez 10 év múlva? Számít majd akkor is ennyire?” Így sokkal objektívebben láthatjuk a mostani helyzetünket, életünket, és könnyebben tudjuk értékelni, amit már elértünk, ahol tartunk, és el is feledkezünk róla, mekkora problémát okozott a súlyunk egy perccel ezelőtt még. Ezt a kérdést egyébként is érdemes sokszor feltenni magunknak, akkor is, ha nem a testünkről van szó, hanem szerelemről, munkahelyi problémáról vagy a gyereknevelésről. Meglepő, mennyire kevés dolog van, ami valóban számít majd 10 év múlva.

Képek: Brit+Co

Exit mobile version