1. Kurkuma
Az erős sárga színért és karakteres ízért felelős kurkumát a kínai gyógyászat már régóta használja természetes gyulladáscsökkentőként. Ezen hatása mellett állítólag nagyon jót tesz az emésztésnek, sőt úgy tartják, hogy még a rákot is megelőzheti.
2. Csili
Az égő érzés, amit csilis ételek fogyasztásakor érzünk, egy bizonyos hatóanyag, a kapszaicin miatt alakul ki. Ez pedig régóta köztudottan gyulladáscsökkentő hatású – ezért is alkalmazzák például fájdalomcsillapító kenőcsök alapanyagaként.
3. Fekete bors
A só után talán a második leggyakrabban használt fűszerünk. A fekete borsból kivont piperin kiválóan gyorsítja az anyagcserét, ezért a zsírégetésben is nagy segítségünkre lehet, de állítólag a gyulladásokat is kiválóan orvosolhatja.
4. Rozmaring
A rozmaring is olyan fűszer, ami minden közepesen felszerelt háziasszony konyhájában megtalálható. Egy kísérlet bizonysága szerint a rozmaring az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő fűszer, ráadásul már kis mennyiségben fogyasztva is igen hatásos lehet.
Forrás: Care2