Ezeket edd lefekvés előtt

nlc | 2016. Február 17.
Milyen ételek hoznak nyugodt és békés álmokat, és mik azok, amiktől álmatlanul fogunk hánykolódni?

Egyáltalán nem mindegy, mi van a gyomrunkban, mikor álomra hajtjuk a fejünket. Egyes ételek ugyanis igazi természetes altatók lehetnek, míg másoktól éberen tölthetjük az éjszaka jelentős részét.

Egyes ételek, például a cseresznye, beindíthatják az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelődését, ez pedig nagy segítségünkre lehet az alvásban. A lefekvés előtti cseresznyelé igazi álomhozó lehet, de a klasszikus gyerekkori langyos tej is hasonlóan jó ötlet. Vacsorára érdemes kipróbálni még a jázmin rizst, ez a lassan felszívódó szénhidrát ugyanis nem nyomja olyan magasra vércukorszintünket. A cseresznye mellett egy másik gyümölcs, a banán is jó altató lehet, mivel magnéziumtartalmának hála ellazítja az izmokat és egyébként is szuperegészséges.

Kevésbé érdemes olyan zsíros és nehéz ételekkel próbálkozni, mint például egy szaftos, szalonnás sajtburger. A zsíros ételek beindítják a savtermelődést, felbolygatva ezzel a gyomrot, ami pedig könnyen álmatlansághoz vezethet. Ugyanígy nem segít az alkohol sem (bármennyire el tud álmosítani néhány pohár ital): bár az alkoholtól tényleg könnyebben elaludhatunk, később sokkal nagyobb rá az esély, hogy az éjszaka során felriadunk majd. Ne nyúljunk lefekvés előtt édességhez sem – az étcsoki egyébként nagyon egészséges, de koffeintartalma miatt nem szerencsés estére időzíteni fogyasztását.

Forrás: Health

Exit mobile version