A New York Timesban nemrég közölt tanulmány szerint nem kis mértékben, pontosan 50 százalékkal tartalmaz több omega-3 zsírsavat az organikus tej és hús, mint a hagyományos.
A magyarázat a szakértők szerint ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk: nem a hormonkezelés, vagy a genetikus módosítások elleni organikus szabályozás okozza, hanem az állatok táplálkozása. Az organikusan nevelt tehenek ugyanis szabad levegőn nőtt fűvel táplálkoznak (míg a hagyományosan tenyésztettek sok gabonafélét kapnak), és ez vezet a tejük és a húsuk magasabb omega-3 tartalmához.
Számokban kifejezve: fél liter zsíros, organikus tej az ajánlott napi omega-3 zsírsavbevitel 16%-át fedezi, míg a hagyományos tej a 11%-ot.
A tanulmány vezetője, Chris Seal professzor szerint, a nyugat-európai étrendben túl alacsony az omega-3 zsírsav aránya. Ennek növelésére kiválóak lehetnek az organikus termékek – ugyanis anélkül tartalmaznak ezekből a zsírokból többet, hogy a kalóriatartalmuk magasabb lenne.
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához, de jelentős szerepet játszanak a rák vagy a depresszió megelőzésében is.
Forrás: Well and Good