A kombuchát tévesen gombának tartják, pedig valójában gomba és alga szimbiózisából alakult ki. A belőle készült teát ősidők óta fogyasztják. Bár nem tudni pontosan, honnan származik, az első feljegyzések róla az időszámításunk előtti 200-as évek Kínájából ismeretesek.
Az ókori kínaiak az örök élet italának tartották a kombuchából készült főzetet, nem alaptalanul: a kombuchatea ugyanis számtalan jótékony hatással bír: helyreállítja a bélflórát, javítja a keringést, és még az elmét is nyugtatja. De ez még korántsem minden! Gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a székrekedéses panaszokat, csökkenti a fejfájást, energiát ad, természetes méregtelenítő hatású, tisztítja a vért, de alkalmazzák kopaszodás ellen, sőt a rákmegelőzésben is.
Ezek mind a kombuchatea hosszú távú hatásai, de lássuk, mit tapasztalhatsz egyből, ha belekezdesz egy kúrába!
1. Nem is olyan rossz az íze
Sokan fintorognak, ha szóba jön a kombucha, pedig mézzel ízesítve egyáltalán nincs rossz íze a teának! Sőt mára már számos ízesített verziója is kapható (eper, mangó, rózsa) kapható.
2. Elpárolog a cukoréhséged
Bár a kombuchateában nincs sok cukor, mégis tapasztalhatod, hogy csökkenni fog a cukros üdítők utáni sóvárgásod.
3. Kicsit becsíphetsz
Bár a kombuchának olyannyira alacsony az alkoholtartalma, hogy nem számít alkoholos italnak, mégis van benne egy kevés (0,05%). Ez pont annyira elég, hogy a hangulatodon javítson – nem véletlenül tartják a depresszióra is ellenszernek a kombuchát, sőt még az alkoholfüggőséget is kezelik vele!
4. Beállítja a reggeli rutint
Ha te sem csak az ébresztő, hanem az emésztést serkentő hatása miatt kávézol reggelente, a kombuchateás kúra során meglepődhetsz, hogy nincs is szükséged a kávéra! A kombucha természetes probiotikumtartalma miatt ugyanis minden megy majd magától.
Forrás: Prevention