Minden esetben nem lehet megmondani, hogy miért kívánjuk egyik pillanatban jobban az egyik ételt, mint a másikat. Mégis vannak olyan okok, amik egyértelműen állhatnak egy-egy vágyott étel hátterében.
1. Csoki
Ha PMS-ed van, terhes vagy, vagy egyszerűen csak rossz napod van, könnyebben rád törhet a csokiéhség is. Julia M. Hormes, az Albany Egyetem professzora szerint ennek pszichológiai okai vannak: mivel tudjuk, hogy a csoki boldogsághormonokat termel, akkor nyúlunk hozzá, mikor erre szükségünk van – de ez a fejünkben dől el, és nem a testünkben! Hormes hozzáteszi, hogy egy túl szigorú diéta is állhat a csokiéhség mögött, vagyis a “nem kaphatom meg, ezért még jobban kell” effektus.
2. Szénhidrátok: kenyér és tészta
Valójában cukorra vágysz – árulja el Dr. Joseph Colella dietetikus. A szénhidrátot a test ugyanúgy kezeli, mint a cukrot, viszont a társadalom már kevésbé! Belénk rögzült, hogy szociálisan inkább elfogadott sós ételekre vágyni, mint cukorra.
3. Fagyi
Ha nagyon megkívántad a jégkrémet, azt okozhatja gyomorégés, fokozott savtermelés vagy fáradtság is. A fagyi, akár a joghurt, krémes állagának és természetes tejcukortartalmának köszönhetően enyhíti a gyomorégést, és energiával is feltölt.
4. Hús: steak és hamburger
Az egyik ok, ami a húsra vágyakozás hátterében áll, hogy jó ideje nem eszel elég fehérjét, vagy az edzésedet nem kompenzálod elég proteinbevitellel. De a “húst akarok!” érzés utalhat vas- és B-vitaminhiányra is.
5. Sajt
Ha megőrülsz egy sajttál látványakor, valójában akkor is cukorra áhítozol. De az is lehet, hogy kálcium- vagy D-vitamin-hiány okozza a vágyakozást, vagy az, hogy nem eszel megfelelő mennyiségű zsiradékot.
Forrás: Harper’s Bazaar