Egyedül alvók is felismerhetik az alvási légzéskimaradás jeleit

nlc | 2016. Március 31.
Az alvás közbeni légzéskimaradást (apnoe) legtöbbször az alvótárs veszi észre, de van rá mód, hogy az egyedül alvók is felismerjék, ha ilyen problémával küzdenek.

 

Az alvási apnoe során a felső légutak elzáródnak, a beteg nem kap levegőt. Ez az állapot akár 45 másodpercig is tarthat, majd a beteg egy hangos, mély sóhajtáshoz hasonló vagy horkantó hangot hallatva újra levegőt vesz. A légzéskihagyások egy éjszaka folyamán több alkalommal, óránként akár harmincszor is ismétlődhetnek. Azon túl, hogy az alvás így nem pihentető, az oxigénhiányos állapot számos súlyos következménnyel járhat – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna alvásspecialista, a jóAlvás Központ főorvosa. Az alvási apnoe ugyanis növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Az alvási apnoe jellegzetes tünete a horkolás, a horkolók pedig nyitott szájjal alszanak. Emiatt reggelre a száj nagyon kiszáradhat, enyhe torokfájás is jelentkezhet, ami folyadék fogyasztásával el is múlik. A másik intő jel, ha éjszaka sűrűn látogatjuk a mellékhelyiséget. A légzéskimaradás nyomást gyakorol a szívre, ez pedig kihat a vesékben a vizelet kiválasztását szabályozó hormon termelődésére, így a gyakori éjszakai vizelési inger is a betegség tünete lehet, bár ez inkább csak súlyosabb apnoe esetében jellemző.

Egyedül alvók is rájöhetnek, mi a probléma

Az alvási apnoe nappal is tüneteket okoz. Az oxigénhiány miatt jellemző, hogy reggelenként gyakran ébrednek az érintettek fejfájással, emellett extrém nappali fáradtság is jelentkezhet. “Ha a reggeli fejfájások állandósulnak, a nappali fáradtság tartós, vagy olyan mértékű, hogy akár beszélgetés, vagy munka közben is elalszunk, nehezebben koncentrálunk, akkor egyértelműen ajánlott kezeltetni a panaszokat. – tanácsolja a főorvos asszony. – Az első lépés, hogy nyomon kell követni a beteg alvását. Ehhez ma már nem minden esetben kell alváslaborba feküdni, a vizsgálat elvégezhető otthon is, és az eredmények elemzésével meghatározható a megfelelő terápia.” 

Forrás: joalvaskozpont.hu

Exit mobile version