Életmód

Így számolj le a horkolással

Valamilyen mértékben szinte mindenki szokott horkolni, a gyakori és erős horkolás azonban cseppet sem egészséges.

A horkolás ölthet olyan mértéket, amikor már az egészséget súlyosan károsító tényezővé válik, de ezt jobb megelőzni. Néhány változtatással általában enyhíteni lehet a horkoláson, ha azonban mégsem, úgy szakemberhez kell fordulni.

Megfelelő testhelyzet alvás közben. Elég nehéz befolyásolni az alvás közbeni pozíciónkat, de érdemes megpróbálni leszokni a háton alvásról, ami elősegíti, illetve súlyosbítja a horkolást, mert a nyelv könnyen hátrébb csúszik a torok felé, és a lágy szájpaddal együtt részben elzárja a légutakat. Trükk: erősíts egy teniszlabdát a hálóinged hátoldalára, így amikor a hátadra fordulnál álmodban, a kényelmetlen nyomás helyzetváltoztatásra késztet.

A horkolás roppant egészségtelen
A horkolás roppant egészségtelen

Életmódbeli változtatások. A két legfontosabb, hogy ha túlsúlyos vagy, le kell fogynod, és lefekvés előtt nem szabad alkoholt fogyasztani. Mindkettő fokozza a horkolást.

Csökkentsd az allergének számát a hálószobában. Bizonyos allergének, például a poratkák ürüléke is oka lehet a horkolásnak. Cseréld le a párnád és a paplanod antiallergén töltőanyagúra, illetve az ágyneműhuzat is ilyen anyagból készüljön.

Igyál csalánteát. Ha a horkolásod szezonális allergiához köthető, a tünetek enyhíthetők egy kis lefekvés előtti csalánteaivással.

Növeld a háló páratartalmát. A száraz levegő, különösen télen, kiszárítja, és irritálja a nyálkahártyát a szájban és a torokban, ez is oka lehet a légutak szűkületének és a következményes horkolásnak.

Forrás: healthypanda.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top