Az agyat övező tévhitek akadályaink lehetnek az életben

nlc | 2016. Április 19.
Talán egy szervünket sem övezik annyira makacsul bizonyos tévhitek, mint az agyunkat.

A tanulási képesség, az agy plaszticitása, képességei körül sok legenda kering, melyek akár meg is gátolhatnak minket abban, hogy kihasználjuk a legemberibb szervünkben rejlő lehetőségeket.

Az agyi képességeink öröklöttek és meghatározottak. Nem teljesen. Mivel az agy elképesztően rugalmas és óriási változásokra, fejlődésre képes szerv, az életmódunk és a viselkedésünk nagyon nagy hatással van arra, végül mit hozunk ki belőle. Sok mindentől eleshetünk, csak mert elhisszük magunkról, hogy “én ehhez hülye vagyok”, és “nekem ez magas”.

Gyógyszerekkel tehetünk a legtöbbet az agy egészségéért. Nem feltétlenül. Bizonyos betegségek esetén elengedhetetlen a gyógyszerelés, de alapvetően testmozgással és meditációs módszerekkel, valamint elegendő alvással tehetünk a legtöbbet az agyi egészségünkért.

A korral járó mentális hanyatlás elkerülhetetlen. Nem igaz. Akárcsak az izmoknál, az agy esetében is igaz, hogy ha nem használjuk, elsatnyulhat. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a mindennapos szellemi erőfeszítés, tanulás jótékony hatással van a mentális képességekre, még az Alzheimer-kór is lassítható némileg, ha rendszeresen tornáztatjuk az agyunkat.

Forrás: huffingtonpost.com

Exit mobile version