A pácolt húst teheted külön-külön műanyag dobozokba, vagy alufóliából is készíthetsz a külön ízesítésnek egy-egy rekeszt úgy, hogy a különböző ízesítések ne keveredjenek egymással. Én saját magam készítem a fűszerezést, amennyire lehet, természetes összetevőkből, én nem szeretem és nem is javaslom az előkészített pácok használatát. Tegyél egy próbát, kísérletezz, hidd el, nem is olyan nagy ördöngösség!
A pácokhoz mindig olajra van szükség, én előszeretettel használok felmelegített kókuszzsírt vagy olívaolajat. Az alábbi pácokat 20 dkg húsadaghoz készítem el.
Rövidítések: tk. – teáskanál, ek. – evőkanál
1. Édes: 2 citrom vagy lime kifacsart leve, 2 ek. felmelegített méz, 1 ek. pirospaprika-szósz, 1 tk. gyömbérpaszta vagy reszelt gyömbér, esetleg gyömbérpor, 1 tk. fokhagymapaszta vagy friss fokhagyma aprítva, friss korianderlevelek, egy maroknyi felaprítva, olívaolaj vagy kókuszzsír.
2. Égető:
3 ek. BBQ szósz, 1 tk. csilipaprika aprítva, 1 ek. pirospaprika-paszta, 1 tk. Cayenne-bors, olívaolaj vagy kókuszzsír
3. Mustáros:
3 ek. fűszeres mustár, 1 ek. kókuszcukor, 1 ek. fokhagymapaszta, 1 tk. gyömbérpor, vagy frissen reszelve, 1/2 tk. római kömény, olívaolaj vagy kókuszzsír
4. Joghurtos vagy tejszínes:
2 dl natúr joghurt (laktózérzékenyeknek szójatejszín, kókusz- vagy rizstejszín), 1 szál metélőhagyma felaprítva, 1-2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 csipet nátriummentes só, olívaolaj vagy kókuszzsír.
5. Balzsamecetes:
1 ek. fűszeres mustár, 2 kávéskanál méz, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. balzsamecet, egy csokor felaprított petrezselyem.
6. Paradicsomos:
2 ek. aprított paradicsom vagy paradicsompüré, 1 tk. aprított fokhagyma, 1 csokor aprított bazsalikomlevél, 1 tk. csilipor, 1 ek. szójaszósz
7. Magyar:
Felkockázott szalonna 1 csészényi, felkockázott házikolbász 1 csészényi. Ezt előpirítom egy serpenyőben, majd olajostul a csirkemellre öntöm. Hozzáadok a tetejére 2 ek. tejfölt (laktózérzékenyeknek kókusztejszín vagy szójatejszín, 2 ek.), pici pirospaprikát, és frissen aprított fokhagymát, egy szár póréhagymát. Lefedjük.
8. Amerikai:
½ tk. őrölt koriander, csipetnyi őrölt kömény, csipetnyi durvára őrölt színes bors, ½ tk. aprított csili, 1 ek. BBQ szósz, ½ tk. kurkuma, ½ tk. őrölt gyömbér, 1 tk. fokhagyma-granulátum, csipetnyi rozmaring, kakukkfű, tárkony (lehet friss is), majoránna, csipetnyi Cayenne bors, olívaolaj vagy kókuszzsír.
9. Zöld fűszeres:
2 ek. aprított petrezselyem, 2 ek. aprított tárkony, 2 ek. aprított bazsalikom, 2 ek. újhagyma (felaprítva), 2 ek. aprított rozmaring, 2 ek. aprított kapor, egy citrom leve, olívaolaj vagy kókuszzsír.
10. Boros:
2,5 dl száraz fehérbor, 2 ek. tárkonyecet, 3 ek. olaj, 1 ek. kapribogyó, kakukkfű, 1 db citrom reszelt héja, 2 csipet fehér bors.
A világbajnok 10 kedvenc…
- Egyél zsírt – a világbajnok kedvenc olajai
- A 10 legjobb vízhajtó növény
- A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse