Izzadás: természetes folyamat, de betegséget is jelenthet

nlc | 2016. Június 28.
Többek között hormonzavar is lehet az oka annak, ha valaki hirtelen sokkal jobban kezd izzadni, mint annak előtte. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, miért verejtékezel erősebben.

Nyáron a nagy hőségben mindenki izzad. Ez egy teljesen természetes és egészséges folyamat, azonban ha hirtelen megváltozik a verejtékezés mértéke, annak érdemes utánajárni. Legpraktikusabb egy endokrinológust felkeresni, hogy kiderítse, mi lehet a baj.  

Pajzsmirigyprobléma

A pajzsmirigy kétféleképpen is működhet rosszul:  alul-, illetve túlműködésről  is lehet szó. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor az anyagcsere-folyamatok is felgyorsulnak, éppen ezért jelentkezhet tünetként a fokozott izzadás. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők nagy része nehezen viseli a meleget. Több olyan tünet is társulhat ehhez, ami azonban már segíthet a felismerésben: szembetűnő például a normális étkezés mellett a fogyás. Járhat idegességgel, remegéssel, álmossággal és szapora szívveréssel is. Ha a pajzsmirigy begyullad, az is kiválthatja a túlműködést, de egy másik autoimmun betegség is okozhatja ezt. A Grawes–Basedow-kór jellemzően nőknél fordul elő, amelynek jól felismerhető tünetei a kidülledő szemek és merev tekintet. Legtöbbször ez a betegség gyógyszeresen kezelhető, ám súlyosabb esetben izotópos terápia vagy műtét is szükséges a gyógyuláshoz.

Hipoglikémia

Okozhat izzadást a hipoglikémia is, ez akkor fordul elő, amikor a vércukorszint a normális szint alá süllyed, és ilyenkor erős cukoréhség is fellép, esetleg szédülés is. Érdemes 3-4 óránként ennie annak, aki hajlamos erre, így a vércukorszint nem süllyed a normális szint alá.

A cukorbetegeknél gyakran előfordul a hipoglikémia, mert náluk sok minden kiválthatja a glükóz szintjének hirtelen csökkenését. Ilyen a nem megfelelő táplálkozás, az alkoholfogyasztás, de oka lehet a kánikula is, vagy a hirtelen, sok mozgás. Ilyen esetekben jelentkezhetnek a hipoglikémiás tünetek, de szőlőcukorral és pihenéssel könnyen lehet orvosolni ezeket. A súlyosabb hipoglikémiás rohamok egyébként eszméletvesztéssel is járhatnak, ezért érdemes ezeket komolyan venni.

Klimax

A változókor egyik leggyakoribb tünete az izzadás. A hirtelen hőhullámok miatt sokkal erősebb az izzadás, ez a nemi hormonok csökkenő szintje miatt van, és a leggyakrabban éjszaka tör rá a nőkre. Sokszor eredményesen kezelhető gyógynövényekkel is, például zsályával és ginzenggel, de ha ez nem használ, akkor célszerű hormonterápiával megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

Mindenkinél más a normális izzadás mértéke

Egyénenként eltérő, hogy ki mennyit izzad, mint ahogy a nők és a férfiak verejtékmirigyei sem egyformák. Egy átlagos ember naponta 0,5-1 liternyi folyadékot párologtat el verejték formájában, de ez nagy melegben akár 4 literre is növekedhet, és akkor is többet izzadunk, ha fizikai munkát végzünk vagy intenzíven sportolunk. Normális az is, ha kávézás, dohányzás, alkoholfogyasztás miatt izzadunk, de fűszeres ételek is kiválthatják a verejtékezést, mint ahogy a stressz is. A pszichés alapú verejtékezés általában a tenyéren, talpon és a hónaljban jelentkezik, és hidegebb a megszokottnál, mivel más típusú verejtékmirigyek választják ki, mint a meleg hatására beinduló izzadságcseppeket.

Még több az izzadásról: 

Exit mobile version