Izzadásgátlás

Gyógyító izzadás

A verejtékezés nem tartozik legkellemesebb élményeink közé, pedig rendkívül hasznos és egészséges folyamat. Nem csupán a test hőháztartását szabályozza, de egy intenzív izzasztó kúrával betegségekből is kikúrálhatjuk magunkat vagy éppen megelőzhetjük azokat.

Már ötezer évvel ezelőtt is tudták, hogy a napfény és a gőzfürdő gyógyító hatású. Ma már azt is tudjuk, hogy egyebek mellett a nap infravörös sugarai és a méreganyagoktól megszabadító verejtékezés hatnak jótékonyan egészségünkre. Az infraszaunákban ma már akkor is élvezhetjük ezek áldásait, ha éppen nem süt a nap, és egy jó finn szaunában az év bármely szakában izzadhatunk egy jót.

Gyógyító izzadás

 

Az izzasztás előnyös a vérkeringésre és a nyirokrendszer működésére nézve, és távol tart számos olyan betegséget, amik ezekkel függnek össze. A szív- és érrendszeri rendellenességek, labilis vérnyomásban szenvedők javulást várhatnak egy szaunakúrától, ahogy azok is, akik krónikus hörghuruttal vagy asztmával küzdenek. A szaunázástól felélénkült keringés javítja az anyagcsere-folyamatokat, csökken a magas vércukor-, a koleszterin-, illetve húgysavszint, így az ezekkel járó cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar és köszvény veszélye is. Ám ha ezek már kialakultak, akkor az izzadás már nem javít állapotunkon.

Közismert az is, hogy mind a bőr, mind az ízületek és izmok frissességét elősegíti az infraszaunás izzasztás. A reuma minden krónikus válfaja esetén hatékony, de hátfájás, feszülő izmok, ízületi fájdalmak és megbetegedések, krónikus izomfájdalom esetén is ajánlott az infravörös hőkabin használata. Hatására a mozgékonyság javul, a fájdalom enyhül. Az izzadás során távozó méreganyagoktól tisztul a bőrünk is, feszesebb, fiatalosabb és ellenállóbb lesz, vérkeringése fokozódik, és lassabban jelennek meg rajta az öregedés jelei.

Gyógyító izzadás

 

Mindezek az áldásos hatások csak akkor érvényesülnek, ha a szaunázást, izzasztást körültekintően végezzük. Alapszabály, hogy folyamatosan pótolni kell a verejtékezéssel távozó vizet, másfelől pedig ha konkrét betegség kezelésére szeretnénk alkalmazni az izzasztókúrát, előtte mindenképpen beszéljük ezt meg a kezelőorvosunkkal is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top