Robotokkal tanultak meg újra mozogni nyaktól lefelé béna betegek

nlc | 2016. Augusztus 12.
Nem kizárt, hogy elképesztő orvosi áttörés kapujában állunk.

Egy meglehetősen félelmetes külsejű exoszkeletonnal végzett egyéves tréninget követően nyolc lebénult beteg nyerte vissza részben az érzékelés és a mozgás képességét. Az eredmény még az orvosokat is meglepte, mert az eredeti céljuk nem az volt, hogy javulást érjenek el a betegeknél, hanem hogy azok az agyukkal, a virtuális valóságon keresztül tudjanak irányítani egy robot exoszkeletont, amely mozgatja lebénult testüket. Ehhez képest az emberek elkezdtek maguk mozogni.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint a program elkezdése előtt a betegek 3–13 éve nem voltak képesek mozgásra és érzékelésre. Az ilyen régóta fennálló bénulások a leginkább ellenállók a kezeléssel szemben.

“Eddig úgy tudtuk, hogy ha a gerincvelő teljes léziójával diagnosztizálnak valakit, és 18 hónap után sincs javulás az állapotában, akkor gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy valaha is visszanyeri az érzékelés vagy a mozgás képességét” – magyarázta a kutatás egyik szakembere, miért is akkora áttörés a mostani eredmény.

A kezelés tulajdonképpen a virtuális valóságon keresztül történt. A betegek az agyhullámaikkal tanulták meg irányítani a rájuk erősített, Terminátor-szerű külső vázat. Ez eddig ismeretlen módon serkentette bizonyos agyterületek működését. Hogy pontosan melyekét és hogyan, az további kutatások tárgyát képezi. Ráadásul a betegek nemcsak a mozgási és az érzékelési képességüket nyerték részben vissza, de az emésztőrendszeri és a vizelet-visszatartási funkcióik is látványosan javultak.

“Az eredmények azt mutatják, hogy hatalmas gyógyulási potenciál lapul a gerincvelőben még a reménytelennek tartott idegrendszeri sérülések esetében is” – biztatott a szakember.

Forrás: bbc.com

Exit mobile version