A Parkinson-kór 7 korai tünete

nlc | 2017. Április 11.
Ha ezek közül a tünetek közül többet észrevettél magadon, menj el orvoshoz!

1. Kézremegés

Ha nyugalmi állapotban remegnek az ujjaid, a kezed, az arcod vagy a szád.

2. Megváltozik a kézírásod

A Parkinson-kór korai tünete lehet, ha kisebb betűkkel kezdesz el írni, mint korábban. 

3. Baj van a szaglásoddal

Ha nem érzed a banán, a kovászos uborka vagy a medvecukor illatát, kérdezd meg az orvosodat a Parkinson-kórról!

4. Rosszul alszol

Igen, tudjuk, hogy a rossz alvás elég általános probléma. De ha már huzamosabb ideje hirtelen mozdulatokat csinálsz álmodban, lehet a Parkinson-kór jele.

5. Maszk az arcod

Többször kérdezték az ismerőseid, hogy miért vagy szomorú, pedig egyáltalán nem voltál szomorú? Ezt hívják “maszkarcnak” – amikor kevesebbet pislogsz, mint szoktál, merevebb, szigorúbb lesz az arcod, de nem érted, miért.

6. Megváltozik a hangod

Azt hiszed, hogy mások hallanak rosszabbul, de valójában a te hangod változott lágyabbá, halkabbá, vagy kicsit rekedtebbé.

7. Merev végtagok

Merevséget érzel a végtagjaidban, a testedben, és amikor megmozdulsz, sem múlik el? Sajnos ez is lehet előjel.

Április 11. James Parkinson születésnapja, a Parkinson-betegek világnapja. James Parkinson angol orvos és természettudós éppen 200 évvel ezelőtt, 1817-ben írta le a Parkinson-kór klinikai tünet együttesét. Ma Magyarországon közel 30 000 ember szenved Parkinson-kórban. Európában majdnem 1,4 millió egyént érint ez a betegség, és 2030-ra a betegszám megkétszereződésével számolunk. A Parkinson-kór a második leggyakoribb ún. degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után. Rendkívül nagy tehát a betegség egészségügyi, valamint szociális és társadalmi jelentősége.
 

 

 

Exit mobile version