Robotlábbal járhatnak újra a sztrókosok

Andersen Dávid | 2017. Április 17.
Egy japán autógyártó korábbi kutatási anyagait felhasználva olyan, lábra húzható exoszkeletont fejlesztett, amelynek segítségével újra lábra állhatnak azok, akik valamilyen betegség vagy rendellenesség miatt nem képesek megtartani testük súlyát.

A Toyota most szerdán mutatta be a Welwalk WW-100 nevű úgynevezett exoszkeletont, amely valójában egy lábra húzható, a járást segítő szerkezet. A motorizált eszköz képes átvenni a felhasználó testsúlyát, és be tud segíteni a láb mozgatásába, például abba, hogy járás során előrelendítse a lábát.

“Az eszköz mozgatását a terapeuták hangolják a páciensek igényeihez. A motorok és szenzorok érzékenysége változtatható, a túlzott segítség ugyanis hátráltathatja a rehabilitációt – mondta Saito Eiichi, a fejlesztésben közreműködő Fujita Health University alelnöke. – Ez az eszköz éppen annyit segít, amennyit kell.”

A Welwalk WW-100-hoz tartozik egy futópadra emlékeztető szerkezet is, amelyen szabályozható a járás sebessége, emellett különböző érzékelőkkel folyamatosan figyelhető a páciens állapota. Az exoszkeleton azonban természetesen ezen kívül is használható. 

Az egyre öregedő japán társadalomban egyre gyakrabban fordul elő a sztrók miatti bénulás. A Welwalk készülékekből már idén száz darab kerül majd különféle japán egészségügyi intézményekhez.

A Techcrunch információi szerint az eszközök darabja 9000 dollárba (valamivel több mint 2,5 millió forintba) kerül, ami mellé további 3200 dolláros (941 000 forint) havi bérleti díj társul.

“Szeretnénk, ha a mozgás képességét mindenkihez eljuttathatnánk – mondta Isobe Toshiyuki, a Toyota kutatási vezetője a szerdai bemutatón. – Autógyártáshoz már számtalan ipari robotot fejlesztettünk, és azon dolgozunk, hogy ezzel a technológiával társadalmi igényekre is választ tudjunk adni és segítsük az embereket.”

Exit mobile version