Egészség

Így előzd meg a stroke-ot!

Három hete, késő este a szomszédom 50 év körüli felesége váratlanul összeesett. A mentők legalább egy órán keresztül igyekeztek a helyszínen stabilizálni az állapotát, majd elszállították. Az eset nagyon súlyosnak látszik – mondták –, nem sok jóban reménykedhet a család. Pedig aznap délelőtt járt nálunk az asszony, és meghívott minket vasárnapi ebédre. A stroke azonban átírt mindent tervet.

Szemben sok más betegséggel, amelyek kialakulásáról világos és egyértelmű előjelek árulkodnak már jóval az előtt is, hogy egy súlyos állapot fellépne, a szélütés olyan váratlanul érkezik, hogy a betegnek még az agyvérzés előtti percekben sincs fogalma róla, mekkora veszély leselkedik rá. A szomszédasszonyomon sem látszott semmilyen előjele a bajnak, jókedvű és kedves volt, ahogy mindig, amikor meglátogatott. Hozzá hasonlóan a legtöbb beteg is csak azt veszi észre – jobb esetben! –, hogy szédül, elveszti az egyensúlyát, zsibbadnak egyik oldalán a végtagjai vagy arca, esetleg látás- és nyelési zavarai vannak. Rosszabb esetben elveszti az eszméletét és kómába zuhan.

Így előzd meg a stroke-ot

Órák alatt éveket öregszik az agy

Bár az előbbi tünetek enyhébbek, a stoke-ot ekkor sem szabad félvállról venni, és gyakorlatilag azonnal orvoshoz kell vele fordulni, mert minél hamarabb elkezdődik a kezelés, annál kevésbé károsodik az érelzáródás következtében kialakult oxigénhiány miatt az agy. Hogy érzékeltessük, milyen gyors és drámai ez a folyamat: a nem kezelt stroke után az első órában három és fél évet öregszik az agy azzal, hogy percenként kétmillió idegsejt pusztul el, ám ha időben megkapja a beteg a szükséges vérrögoldó anyagokat, megelőzhető, hogy tartósan károsodjanak olyan fontos idegközpontok, amelyek például a beszéd képességét vagy a végtagok mozgatását koordinálják.

Ezek a legfőbb kockázati tényezők

Bár az utólagos kezelés is lehet hatékony ma már az innovatív terápiák és okosgyógyszerek segítségével, a legbiztosabb mégis az, ha csökkentjük a stroke kialakulásának kockázatát helyes, egészséges életvitellel. Évente a világban 1,4 millióan halnak meg stroke miatt, (hazánkban ez a szám 18 ezerre tehető), és további milliók élnek úgy, hogy bármelyik pillanatban lecsaphat rájuk a stroke (egyedül hazánkban 200-250 ezren). A legveszélyeztetettebbek az erős dohányosok, cukorbetegek, magas vérnyomással élők, és mindazok, akik a hétköznapok feszített tempójából adódó stressztől szenvednek. De fenyegeti a stroke azokat is, akik gyakran fogyasztanak alkoholt, vagy mértéket nem ismerve, egészségtelenül táplálkoznak, mozgásszegény életet élnek és elhíznak. Ezek az életmódtényezők mind rendkívül rossz hatással vannak a szív- és érrendszerre, és megsokszorozzák az esélyét az érelmeszesedésnek, és az abból bekövetkező érelzáródásnak: a magas vérnyomás és cukorbetegség például 5-7-szeresére, a dohányzás és emelkedett koleszterin 2-4-szeresére emeli a kockázatot. Az idős kor is a rizikófaktorok közé tartozik, de a fiatalokat is nagy számban érinti, hiszen minden negyedik beteg 60 év alatti!

Hogyan előzheted meg a stroke-ot?

A stroke legnagyobb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat és tartsuk 140/90 Hgmm alatt. A magas vérnyomás hatékonyan kezelhető gyógyszerekkel is, de még jobb, ha megelőzzük a kialakulását megfelelő életmóddal. Ezért érdemes megfogadni az alábbi jó tanácsokat:

Ne dohányozz!
Ne igyál alkoholt nagy mennyiségben és gyakran!
Ne élj kábítószerekkel!
Kerüld a zsíros ételeket!
Táplálkozz rendszeresen és mértékletesen és változatosan naponta 4-5 alkalommal!
Mozogj sokat, sportolj aktívan!
Pihenj eleget – napi nyolc óra alvás mindenképpen szükséges még a felnőtteknek is!
Kerüld a stresszt!
Járj rendszeresen orvosi szűrésre, és becsültesd fel, mekkora nálad a stroke kialakulásának esélye!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top