Szerencsétlen pályakezdő háziorvos dolgozna, ha lenne pénze a praxisra

nlc | 2017. Október 05.
Egy pályakezdő háziorvos számol be arról, miért olyan nehéz a sokmilliós állami támogatás ellenére is praxishoz jutni ma Magyarországon. Az elsődleges ok a drágaság és a szűkös OEP-finanszírozás.

Sokat írtunk már a háziorvosok hiányáról Magyarországon (de még mindig nem eleget), miszerint jelenleg 354 betöltetlen praxis van, ebből valamennyi a felnőttellátásban jelentkezik és valamennyi a gyerekek körzeti ellátásban. Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport közzé is tett augusztusban egy térképet, amely megmutatja, hogy egészen pontosan Magyarország mely településein hány éve várnak üresen a felnőtt- vagy gyermekháziorvosi praxisok. 

A térképpel kapcsolatban a hvg.hu megkeresett egy pályakezdő háziorvost, aki elmagyarázta a lapnak, hogy egyáltalán nem olyan könnyű praxishoz jutni, még akkor sem, ha sok a betöltetlen hely, és a kormány is sokmilliós támogatással próbál a helyzeten javítani. Nem feltétlenül akar a pályakezdő azonnal külföldre menni, de rengeteg erőfeszítés kell ahhoz, a háziorvoshiány ellenére, hogy el tudjon helyezkedni. A cikkben Andrea a következőkkel magyarázza mindezt.

Azok a fiatal háziorvosok, akik nem jutnak praxishoz, legtöbbször ügyeletet vállalnak, sürgősségi osztályon helyezkednek el, vagy a háziorvosi helyettesítést választják – írja a lap.

Exit mobile version