nlc.hu
Egészség

Átalakítják a betöltetlen praxisú háziorvosi körzeteket

Hatalmas változás: átalakítják a háziorvosi körzeteket

A Parlament tavaly szavazott a háziorvosi rendszer átalakításáról, a Belügyminisztérium most konkrét tervekkel állt elő.

Praxiskezeléssel kapcsolatos feladatokkal foglalkozó rendelettervezetet tettek közzé a kormány honlapján. Az elképzelés szerint, ha egy háziorvosi körzet tartósan betöltetlen, akkor feloszthatják majd a szomszédos körzetek között – írja a hvg.

Orvos karba tett kézzel fehér köpenyben

Arról már 2022-ben is szó esett, hogy a kis körzeteket összevonhatják,

a szabad kapacitásokat pedig úgy használnák, hogy minden körzetbe jusson orvos. A most kijött terv szerint viszont az alapellátási körzetek kialakítása során új körzetet is létrehozhatna a praxiskezelő. Egy körzetnek hat hónapig kell tartósan betöltetlennek maradnia ahhoz, hogy főszabályként a szomszédos körzetbe sorolják. Az önkormányzat és a háziorvos ebben az esetben harminc napot kapna arra, hogy az új körzethatárok alapján szerződést módosítson.

A Belügyminisztérium csupán augusztus 24-ig várja a véleményeket

a rendelettervezethez. Takács Péter egészségügyi államtitkár ezzel az állítással próbálta „eladni” a körzetek átvariálását: „luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent egy praxist. (…) Alaposan körbejártuk a témát, és nagyon sok igazságtalanság felszínre jött. Egy 200-300 fős praxisban dolgozó idős kolléga, aki mellett nyugdíjas korú asszisztens van, sokkal több finanszírozást kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett, 30 éves szakorvos.” Azt viszont jól látja a fideszes politikus, hogy a jelenlegi, fejenként 871 forintos finanszírozás mellett

a fiatalok nem fognak háziorvosi pályára lépni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top