Veled utazik a baci a metrón

nlc | 2017. Október 25.
Hamarosan rajtunk az influenzaszezon, a betegségek, járványok terjedésében nagy szerep jut a különböző tömegközlekedési eszközöknek. Néhány alapvető szabály betartásával jó eséllyel elkerülhetjük, hogy megfertőződjünk.

Igaz, hogy a tömegközlekedés az egyik legjobb alternatíva a távolságok olcsó és hatékony leküzdéséhez, de fontos tudnunk azt is, hogy nem csak mi, emberek utazunk a járműveken. Baktériumok, vírusok és paraziták is igénybe veszik őket – figyelmeztet a Földgömb című szaklap.

A „tömegközlekedő” kórokozók származása – forrás: afoldgomb.hu

A tömegközlekedési eszközökön főként légúti fertőzések kórokozóit (influenzavírus, parainfluenzavírus, rhinovírus) és székleteredetű kórokozókat (szalmonellák, norovírusok) lehet a leggyakrabban begyűjteni, a leginkább fertőzött felületek közé az ülések, kapaszkodók és a leszállásjelző gombok tartoznak. Mégsem kell lemondani a tömegközlekedés használatáról.

 A fő szabály, hogy

A portál szerint nem várhatjuk el, hogy a járművezető minden megállóban fertőtlenítse a járművet, mert még ha fertőtlenítené is, elég három megálló, hogy annak nyoma se maradjon. Főleg rajtunk, az utazóközönségen múlik, hogy mennyi kórokozót potyautaztatunk magunk mellett.

Exit mobile version