A gyorséttermekben átlagosan 20 ezres, míg a puccos éttermekben 2,7 milliós baktériumkolóniák élnek – jutott meglepő eredményre egy amerikai tanulmány. A szakemberek három gyorskajáldából és három fine dining étteremből vett mintákat vizsgálatak. Bár a hat vendéglátóhely kevés a nagy általánosításhoz, több okunk is van feltételezni, hogy a gyorséttermekben valóban biztonságosabban étkezhetünk.
A baktériumok terjedésének egyik fő forrása, ha az étterem dolgozói élelmiszereket, különösképp ha nyers élelmiszereket kezelnek, ami a drága éttermekben alap. A gyorskajáldák viszont általában fagyasztott alapanyagokból dolgoznak, melyeket egyszerűen felmelegítenek vagy megsütnek.
A gyorsétteremláncok ráadásul gyakran szigorúbban is szabályozzák az ételek kezelésének folyamatait, mint a független vendéglátóhelyek. A kézmosástól kezdve a sütés hőmérsékletéig rengeteg dolgot megszabnak, így kisebb a hibalehetőség.