nlc.hu
Egészség

36 éve a McDonalds’sban reggelizik

100 éves lett a férfi, aki 36 éve minden nap a Mekiben reggelizik

Az amerikai háborús veterán ezután sem szeretné abbahagyni, hogy minden nap a helyi McDonalds’sban reggelizzen a barátaival.

A nyugat-virginiai Zan White múlt pénteken ünnepelte a 100. születésnapját, és ennek alkalmából nagyszabású partit rendeztek a tiszteletére az Elkins városában található McDonalds’sban. Nem volt véletlen a helyszín, az idős férfi ugyanis az elmúlt 36 évben szinte minden nap a helyi gyorsétteremben reggelizett – számolt be a WDTV.

A második világháborús veteránt a barátai lepték meg a születésnapján, ők 36 éve minden nap vele tartanak a Mekibe. A bandát ROMEO-klubnak hívják a „Retired Old Men Eating Out” angol kifejezés rövidítéseként, ami magyarul körülbelül annyit tesz: „nyugdíjas idős férfiak elmennek enni”.

Zant és nagyjából egytucat barátját a hét minden napján meg lehet találni a gyorsétteremben, ahol – ahogy Mark Godwin, az étterem egyik vezetője fogalmazott – „megoldják a világ problémáit”. „Nagyjából 24 éve, mióta itt dolgozom, minden reggel látom Zant – mondta Godwin. – Öröm látni őt reggelente, ez a napom egyik fénypontja.”

Nem mond le a gyorsételről

Zan az egész életét Elkinsben élte le, kivéve azt az időszakot, amikor a második világháborúban radarszerelőként szolgált. Édesapja a börtönben dolgozott, ezért Zant a barátai azzal ugratják, hogy lehúzott 16 éven a rácsok mögött, ahogy felnőtt a börtönben.

A torta és az ajándékok mellett az idős férfi a Randolph megyei serifftől kapott egy emléklapot és egy vicces büntetőcédulát „100 év vakmerő vezetéséért”, ugyanis nemrég újította meg a jogosítványát. Jim Justice kormányzó is küldött neki egy köszöntő levelet, Jerry Marco polgármester pedig Zan White napjává nyilvánította a születésnapot, és nem titkolta, hogy szeretne csatlakozni a ROMEO-klubhoz.

„Megkérdeztem Zantől, mi a hosszú élet titka, és ő rám vigyorgott, szóval remélem, ez azt jelenti, hogy sokat kell mosolyognom – mondta kedélyesen a polgármester. – Gratulálok Mr. White-nak, ő egy kiváló polgárunk, és megtiszteltetés számunkra, hogy itt van.”

Egy idős szemüveges férfi hamburgert eszik

Fotó: Getty Images

Az éttermi supervisor, Godwin viszont biztos benne, hogy Zan hosszú életének köze van az étteremhez. „Határozottan az a titok, hogy minden reggel eljön a McDonald’sba, és iszik egy mekis kávét” – jelentette ki.

A százéves férfi nem tudja, hogyan érte meg ezt a szép kort, de a szokását esze ágában sincs feladni. „Ide járok 36 éve, most már nem tudom abbahagyni” – fogalmazott. A 100. születésnapot azért a családjával is megünnepli, és azt az összejövetelt – amelyen 17 családtagja, köztük három fia, unokái és dédunokái is részt vesznek –  nem egy gyorsétteremben tartják.

Hosszú távon káros…

Bár az irigylésre méltó, hogy Zan és barátai így összetartanak, a klubot abból a szempontból nem érdemes követendőnek tekinteni, hogy minden nap gyorsétteremben esznek. A sok egészségtelen ételt tartalmazó, rossz minőségű étrend ugyanis összefüggésbe hozható az elhízás, az emésztési problémák, a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a korai halálozás magasabb kockázatával – írja a Washington Post.

Kiegyensúlyozott étrend mellett persze olykor-olykor belefér gyorskaja, de ahogyan az várható, sokat számít a gyakoriság is, ha az egészségre gyakorolt hatásról van szó. A gyorséttermi ételekkel és a szív egészségével foglalkozó tanulmányok szerint:

  • ha heti egynél többször fogyasztasz junk foodot, az növeli az elhízás kockázatát;
  • ha hetente kettőnél többször választod a gyorskaját, akkor magasabb lesz a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázata. (A metabolikus szindróma olyan anyagcsere-állapot, amikor többnyire egyszerre van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia, és ez jelentősen megnöveli több betegség kialakulásának esélyét.)

…rövid távon problémás

Ugyanakkor a junk food fogyasztása már rövid távon is megváltoztathatja az anyagcserét. Egy 12 egészséges férfi bevonásával végzett vizsgálatból kiderült: csupán öt napig ettek gyorséttermi ételt, de az izmaik kevésbé tudták a glükózt energiává alakítani, pedig nem fogyasztottak több kalóriát. Hosszú távon ez a változás inzulinrezisztenciához és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Egy másik, mindössze néhány nap után jelentkező egészségi probléma lehet a rossz emésztés. Mivel az egészségtelen ételekből hiányoznak a rostok, túl sok ilyen étel fogyasztása székrekedést okozhat. Már egyetlen adag gyorskaja szűkíti az artériákat, ami növelheti a vérnyomást. A magas finomított szénhidrát- és hozzáadott cukortartalmú egészségtelen ételek gyors vércukorszint-emelkedést, illetve inzulinszint-emelkedést okozhatnak, majd jön a vércukorszint gyors csökkenése. Ettől fáradtnak, nyűgösnek és még éhesebbnek érzed magad.

Szerencsére már napi egy egészséges étkezés csökkentheti a junk food okozta hátrányokat – minden étkezés egy lehetőség arra, hogy tegyél valamit az egészségedért. Azt kell felmérni, hogy a gyorskaja mellett milyen az életmódod és étrended. Dohányzol, túlzásba viszed az alkoholfogyasztást, és nem figyelsz arra, mit eszel? Vagy rendszeresen sportolsz, sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, magvakat, halat eszel? Ha többnyire egészséges az életmódod, akkor könnyebben megúszhatod az alkalmi gyorskaja negatív hatásait, ellenkező esetben viszont súlyosabbak lehetnek a következmények. Ha semmiképpen nem tudod megállni, hogy néha beülj egy gyorsétterembe, akkor törekedj arra, hogy átlagosan kevesebb mint heti egy ilyen alkalom legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top