Nem is gondolnád, hogy ezektől rosszabbodhat az allergiád

K.G. | 2018. Május 23.
A tavasz nemcsak a napsütés és meleg időszaka, hanem bizony az allergiák is ilyenkor kezdenek el tombolni előszeretettel. Van pár olyan apró hiba, amit ha elkerülsz, jobbá teheted a helyzetet allergia szempontjából.

1. Nem törölsz port elég gyakran

A portörlés persze elég kellemetlen, amikor allergiás az ember, mert alaposan fel tudja verni az allergéneket a lakásban, heves tüsszögést váltva ki belőled. De ha nem törlöd elég gyakran le a port, akkor azt kockáztatod, hogy felszaporodhatnak az allergének a lakásban, amivel még nagyobb bajt zúdíthatsz a nyakadba. Minden másnap érdemes ezért alaposan letörölni a port és kiporszívózni az egész lakást.

2. Csak a szőnyeget porszívózod

A portörlés után jöhet a porszívózás, de ne felejtsd el a kanapét, foteleket, minden kárpitos tárgyat kiporszívózni. A kárpitban jól be tudják fészkelni magukat az allergének, ezért ezekre is külön figyelmet kell fordítani.

3. Reggel zuhanyzol

A pollenek megülnek a hajadon, ruhádon, bőrödön, ezért jobb, ha nem reggel, hanem rögtön azután zuhanyzol, hogy hazaértél a munkából. Az utcai ruhádat pedig tedd a szennyesbe, hogy ne terjeszd a bútorokra tovább a polleneket.

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

4. Nem elég forró vízben mosol

Leginkább igaz ez az ágyneműre, amit allergia esetén gyakran kell mosni. Ahhoz, hogy hatékony legyen a mosás, minimum 60 fokos program javasolt, de az a legjobb, ha van külön allergiaprogram a mosógépen.

5. Túl száraz a levegő

A száraz levegőtől csak rosszabbodik az allergia, irritálja az orr nyálkahártyáját, és még hevesebb tüsszögésre késztet. Az sem jó persze, ha túl párás a levegő, de érdemes a javaslat szerint 40-50 százalékos páratartalmat tartani a lakáson belül.

6. Cipőben mászkálsz a lakásban

A cipőn megragadó polleneket jól ráragasztod a szőnyegre, kárpitra, bármire, amihez hozzáérsz a cipőddel. Arról nem is beszélve, hogy milyen koszt, kutyapisit, fekáliát viszel be vele az életteredbe. Inkább vedd le, és hagyd az előszobában, az egészségednek csak jót tehetsz vele.

Exit mobile version