Felfedezték és kikapcsolták az elhízásért felelős gént

Kránicz Bence | 2018. December 17.
Amerikai és ausztrál kutatók felfedezték és sikerrel blokkolták az elhízásért felelős gént.

Az amerikai Texasi Egyetem és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói azt állítják, megtalálták azt a gént, amely az elhízásért felelős, és ez a gén „ki is kapcsolható”.

Az EMBO Reports tudományos szaklapban közölt tanulmányuk szerint az RCAN1 nevű gén tölt be gátló szerepet az anyagcsere-folyamatokban, valamint a test hőtermelésében. Amikor az egerekben kikapcsolták ennek a génnek a működését, az állatok bármennyit ehettek, nem híztak el. Az RCAN1 kikapcsolása ugyanis rendkívüli mértékben felpörgette az anyagcserét. Ezáltal jóval több kalóriát égetett el a szervezet, mint egyébként szokott – írja a tanulmány eredményeit ismertető hvg.hu.

Fotó: Thinkstock

Noha a kísérletet még csak egereken végezték el, szakemberek szerint az eljárás alapján olyan gyógyszert is ki lehetne fejleszteni, amely segítséget nyújthatna az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben. Ehhez a plusz kalóriákat tároló fehér zsírszöveteket a kalóriákat elégető barna zsírszövetté alakítaná.

Mindez nem jelentené azt, hogy számos betegség megelőzése érdekében ne kellene továbbra is minél egészségesebben táplálkozni. Valamint egyelőre az sem ismert, a gyógyszernek milyen mellékhatásai lennének.

Exit mobile version