nlc.hu
Egészség

Ezt teszi a testeddel, ha későn eszel

Ezt teszi a testeddel, ha későn eszel

A késői étkezés megváltoztathatja a kalóriaégetést és a zsírraktározást. Meglepő eredményre jutottak a kutatók.

Mivel az elhízás mára világszerte emberek százmillióit érinti, ez értékes betekintést ad abba, hogy miként csökkenthető az elhízás kockázata viszonylag egyszerű módon: nem kell mást tenni, csupán viszonylag korán (este 6 körül) el kell fogyasztani a vacsorát.

Ugyanis a késői evés befolyással lehet az éhségérzetre, kalóriák égetésének intenzitására, illetve arra is, hogy testünk milyen mértékben raktározza el a zsírt. 

„Szerettük volna tesztelni azokat a mechanizmusokat, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy a késői étkezés miért növeli az elhízás kockázatát” – mondta Frank Scheer, a bostoni Brigham and Women’s Hospital idegkutatója.

Kései étkezés és következményei

(Fotó: Getty Images)

„Az általunk és mások által végzett korábbi kutatások kimutatták, hogy a késői étkezés összefüggésbe hozható az elhízás fokozott kockázatával, a testzsír növekedésével és a fogyás kisebb sikerével. Szerettük volna megérteni, miért.”

A kutatást szigorúan ellenőrizték, és 16 olyan résztvevőt vontak be, akiknek testtömeg-indexe (BMI) a túlsúlyos vagy elhízott tartományba esett.

Az önkénteseknek az első fázisban napi háromszori étkezést írtak elő, a szokásos időben, tehát reggeli 9 órakor, ebéd 13 órakor és vacsora 18 óra körül. A kísérlet második felében az első étkezésre 13 órakor, a másodikra 18 órakor, a harmadikra pedig 21 órakor került sor.

A kísérlet során folyamatosan vizsgálták a résztvevőket. Mint kiderült, a kései étkezőknél a leptin hormon szintje (jóllakottság érzetéért felelős hormon) alacsonyabb volt, ami azt jelzi, hogy éhesebbnek érezték magukat. Sőt, a kalóriák lassabb ütemben égtek el, csökkent ugyanis a zsírbontást végző lipolízis intenzitása.

Természetesen az elhízás számos egészségügyi problémákhoz is vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a rákot, így megállításának módjai óriási változást jelentenének a világ népességének egészsége szempontjából.

Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint az utolsó étkezést este 6 körülire beiktatni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top