Életmód

Felmérés: túlsúlyosak és kimerültek a magyar iskolások

A gyerekek negyede öngyilkossági gondolatokkal is küzd.

Egy nemzetközi, kérdőíves kutatássorozat négyévente, majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. A legutóbbi, 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat – írja a 444.hu. Az eredményekből kiderült, hogy gyümölcs- és zöldségfronton nem állunk valami jól, nem beszélve a rendes reggelizésről, ráadásul a gyerekek nagy hányada érzi magát fáradtnak, ingerültnek és depresszív hangulatúnak.

Getty Images

Az adatok szerint 2014-hez képest kevesebb iskolás eszik mindennap gyümölcsöt és zöldséget, és 48 helyett már csak 42 százalékuk szokott minden tanítási napon rendesen reggelizni, pedig a kétezres évek óta javultak a gyümölcs- és zöldségfogyasztási adatok. A lányok azonban továbbra is egészségesebb dolgokat esznek, de ahogy nőnek, úgy mindkét nemnél romlik a táplálkozás minősége. Jó hír, hogy a kamaszok manapság nem esznek annyi édességet, mint korábban. 

Ennek ellenére négy év alatt jelentősen, hat százalékkal nőtt a túlsúlyosak aránya, pontosabban azoké, akik az önbevallásos teszteken annak tartják magukat, ezért a kutatás nem pontosan adja vissza a kamaszok tényleges adatait, a helyzet lehet ennél is rosszabb. A túlsúlyosság aránya továbbra is inkább a fiúkat érinti, de a lányok körében nőtt a túlsúly aránya.

A kutatásban a tizenévesek mentális egészségét és szubjektív jóllétét is felmérték, amiből kiderült, ahogy közelednek az iskola befejezése felé, egyre rosszabbul érzik magukat: az ötödikesek harmada panaszkodik arra, hogy hetente többször fáradtnak érzi magát, a tizenegyedikes lányok fele pedig azt mondja, hetente többször szokott ideges lenni. A középiskolás lányok nagyjából harmadának hetente többször fáj a feje. Ennél riasztóbb adat, hogy a  gyerekek 24 százaléka azt mondta, eszébe jutott már az öngyilkosság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top