Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

Este hat után már nem szabad enni

Az egészséges táplálkozás egyik alapkövének tartjuk a fenti bölcsességet, de vajon valóban megalapozott-e az esti evéstilalom?

Az este hat utáni étkezésről szinte mindenki fejből fújja, hogy egészségtelen, hízlal és általában, köze sincs az egészséges életmódhoz. Ennek ellenére azonban nem túl sok tudományos eredmény támasztja alá ezt a vélekedést, különösen, hogy a hízás-fogyás mechanikája rendkívül egyszerű dolog: ha több kalóriát használunk fel, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe, akkor fogyni fogunk, ha fordítva, akkor hízni. Ebben a tekintetben pedig teljesen mindegy, hogy mikor táplálkozunk.

A késői étkezést ellenzők gyakori érve, hogy egy kiadós korai vacsorával hatékonyan gátat szabhatunk a napi kalóriabevitelünknek, aki ugyanis a késői órákban nyitja ki a hűtőt, jellemzően több kalóriát fogyaszt, mint az, aki tervezetten táplálkozik. Ez azonban inkább életvezetési szokások vagy önuralom kérdése. Magyarul, ha életmódunkra jellemző, hogy későn ülünk le táplálkozni, ezt számoljuk bele a napi étrendünk tervezésébe.

IGaz-e, hogy este 6 után már nem szabad enni

Nyugodtan együnk este is, csak számítsuk bele a napi kalóriabevitelbe! (Fotó: Getty Images)

Azt is megfigyelték, hogy a késői órákban inkább a nassolás jellemző, márpedig a chips, a csokoládé és a hasonló finomságok jelentős mennyiségű kalóriával dobhatják meg a napi bevitelünket. Ha ennek nem tudunk ellenállni, vagy erről lemondani, akkor érdemes a napi étkezéseket kisebb adagokra korlátozni, hogy esténként nyugodtan „bűnözhessünk”. Természetesen gondolni kell arra is, hogy kellően változatos legyen az étrendünk, azaz, az ilyen bűnös napokból lehetőleg ne tartsunk 1-2-nél többet egy héten.

Az étkezés időponthoz igazítása azért sem feltétlenül működőképes megoldás, mert az évszakok változása és a világosság-sötétség ciklusának a változása is befolyásolhatják a szervezetünk működését, így ezzel is számolni kell, ha tudatos táplálkozásra törekszünk.

A legszilárdabb érv a késői kiadós táplálkozás ellen, hogy annak hatására rosszul fogunk aludni. Tény, hogy egyeseknél a teli hassal való lefekvés nyugtalan alváshoz vezethet, ami hatással lehet az általános kipihentségünkre és energiaszintünkre. Azonban azt is megfigyelték, hogy a kevesebbet alvó, később fekvő emberek általában jobb minőségű alvásról számolnak be, mint azok, akik korábban szeretnek lefeküdni. Azt is megfigyelték, hogy a későn fekvő emberek jellemzően több kalóriát fogyasztanak, mint a korábban fekvő társaik, igaz, ezt a fent már részletezett nassolási szokások is befolyásolhatják.

Azt is érdemes számításba venni, hogy alvás közben lelassul az emésztésünk, így tovább tarthat egy kiadós vacsora feldolgozása, mintha este hat körül fogyasztottuk volna el. A tudomány azonban nem talált még perdöntő bizonyítékot arra, hogy a késői étkezés konkrétan egészségtelen lenne. A táplálkozási szakértők inkább arra szeretik felhívni a figyelmet, hogy a testünk akkor működik a legjobban, ha minőségi alvásban van részünk és ha gondoskodunk a különféle tápanyagok kiegyensúlyozott beviteléről. Az, hogy ezt ki-ki mikor fogyasztja el, mindenkinek az egyéni belátására, szokásaira és a saját maga által tapasztalható hatásokra van bízva.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top