Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

Ha csak növényekkel táplálkozol, folyton éhes maradsz

A húsevők ezzel próbálják lebeszélni magukat a növényi alapú táplálkozásról, de vajon igazuk van?

A tévhit szerint, ha az étrendünket a növényi alapú táplálkozásra alapozzuk, folyton éhesek maradunk, mert a jóllakottság érzését csak a hús tudja kiváltani. Nos, aki ette már magát degeszre például egy nagy tál főzelékkel, egy tányérra oszlopszerűen feltornyozott palacsintahaddal, vagy mondjuk padlizsánkrémmel, az egyből érzi hogy ezzel az állítással kapcsolatban valami nincs rendben. De lássuk, mi az igazság, ha egy mikroszkóppal a különféle élelmiszerek mélyére nézünk. 

Tény, hogy a zöldségféléknek alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a zsíros húsoknak, ezért akár logikus is lehet azt feltételezni, hogy kevésbé laktatóak, mint a húsfélék. Igen ám, de a gyümölcsökben, zöldségekben vagy épp a gabonafélékben rengeteg növényi rostot találunk. Ezek az emészthetetlen szénhidrátok egyrészt rendkívül fontos komponensei az egészséges emésztésnek, márészt, a rostokkal alaposan meg kell dolgoznia a szervezetünknek, ezért lassabban dolgozzuk fel azokat. Ennek pedig az az eredménye, hogy az éhségérzetünk is csak később fog jelentkezni, tovább fogjuk jóllakottnak érezni magunkat egy rostokban gazdag étkezés után. 

A húsmentes étkezéstől tényleg folyton éhes maradsz?

A növényi rostok segítenek távol tartani az éhséget (Fotó: Getty Images)

Az emberek java egyébként nem fogyaszt kellő mennyiségű rostot – egy amerikai kutatás szerint csupán a felnőttek 5 százaléka visz be megfelelő mennyiséget belőle – pedig amellett, hogy jó hatással van az emésztésünkre (és a bélflóránkra), segít például a vércukor szintjét is kordában tartani. Ráadásul, mivel gyakorlatilag minden zöldségfélében és gyümölcsben találhatóak növényi rostok – igaz, vannak termények, amelyekben magasabb, míg másokban alacsonyabb koncentrációban – rendkívül változatossá is tehetjük a rostban dús étkezésünket: reggelire például gyümölcsökkel dúsított zabkásával, ebédre zöldséges sült tofuval, vacsorára pedig például egy tál húsmentes chilivel. 

Mint látható, tényleg nincs szükség egy szelet zsíros húsra ahhoz, hogy olyan főétkezéseket állítsunk össze, amelyek után még órákkal később sem kezdünk el idegesen a hűtő vagy a konyha felé kacsintgatni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top