Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A margarint hidrogénezik és tele van transzzsírokkal

Sokan ezért kerülik, de vajon okkal tartanak tőle?

A margarin, bár sokan kedvelik, megosztónak bizonyul, mivel akadnak olyanok, akik arra figyelmeztetnek, hogy a hidrogénezés nevű eljárással, tehát keményített növényi olajokból készülő élelmiszerben rengeteg, az egészségre káros transzzsírok, transzzsírsavak találhatóak benne. 

Nos, a jó hír, hogy ez ma már távolról sem igaz. Míg régebben valóban használták a hidrogénezés módszerét, hogy megfelelően kenhetővé tegyék a margarinokat, ma már erre nincs szükség, mivel az élelmiszeripari technológiák fejlődésének köszönhetően lehetségessé vált a szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok – például kókuszzsír vagy a pálmaolaj, amelynek ugyan nem túl jó a híre, de az általunk megkérdezett szakértő is elárulta, hogy miért nem kell tőle ódzkodnunk – alkalmazása.

Mi a helyzet a többi káros transzzsírral?

Megnyugtathatunk mindenkit, Magyarországon egyáltalán nem fenyeget az a veszély, hogy olyan margarint – vagy ha már itt tartunk, bármilyen egyéb élelmiszert – vásároljunk, amelynek a transzzsírtartalma káros lehet az egészségünkre. Magyarországon ugyanis már 2013 óta csak olyan élelmiszereket lehet forgalomba hozni, amelyek megfelelnek a 71/2013.(XI.20) jelzésű EMMI-rendeletnek. 

A margarin egészségtelen, tele van transzsírokkal - igaz e?

A margarinok már jó ideje nem hidrogénezéssel készülnek (Fotó: Getty Images)

Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy hazánkban kizárólag olyan termékeket lehet forgalomba hozni, amelyek transzzsírsav tartalma legfeljebb két gramm lehet 100 grammnyi zsírtartalomban. Ennek pedig minden Magyarországon kapható margarin megfelel. 

Mivel az élelmiszeripari szereplőknek rendkívül szigorú szabályokat kell betartania, nem meglepő, hogy a gyártók ebben a tekintetben is rendkívül felelősségteljesek. A legnépszerűbb margarinmárkákat forgalmazó Upfield jogelődje, az Unilever ugyanis már 1995-ben példás gyorsasággal, elsőként reagált a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatásával kapcsolatos tudományos kutatási eredményekre és azonnal kiiktatta a termékei hozzávalói közül ezeket a vegyületeket. 

Az Upfield táplálkozási szakértői egyébként rámutatnak, hogy a transzzsírokat teljes mértékben nem tudjuk kiiktatni az étrendünkből, ugyanis azok előfordulhatnak a húsokban, tejtermékekben, de még akár a hidegen sajtolt olívaolajban is. Az otthoni főzés-sütés során is keletkezhetnek ilyen vegyületek, különösen, ha nagyobb hőfokot használunk, ezek hatását azonban a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással – amelynek a fentiek szerint probléma nélkül része lehet a margarin is – könnyedén semlegesíthetjük.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top