nlc.hu
Gasztro

Vaj vs. margarin

Vaj vs. margarin – válasz az örök kérdésre

Folyamatos harc dúl a vajat és a margarint támadó emberek csoportja között. Na de igazából melyik az egészségesebb? Fogyasszuk-e egyáltalán bármelyiket?

Ha szívesen kenünk vajat a sült krumplira, pirítósra vagy tésztára, valószínűleg éreztünk már bűntudatot, amikor a tányérra tettük az aranyszínű krémet. Vagy ami még rosszabb, talán ellentmondásosnak és zavarodottnak érezzük magunk, hogy maradjunk-e a vajnál, vagy váltsunk margarinra, esetleg más kenhető krémre.

Vajaskenyér kenés közben.

Örök harc: mit is kenjünk a kenyérre

Mi a baj a vajjal?

A vaj sok nemzet konyhájának alapvető hozzávalója, ám a magas telítettzsírsav-tartalmát összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával. Sokan elfogadták a vaj eltűnését, de sajnálták a vaj pikáns ízének elvesztését. Azonban egyetértettek abban, hogy a vaj szívre gyakorolt hatása túl nagy ár lenne. Kötelességtudóan áttértek a margarinra, ahogy azt a kutatók és a táplálkozási szakemberek javasolták.

Aztán fény derült a margarin veszélyeire. A régebbi margarinok magas transzzsírtartalmúak voltak. Ez a szívbetegségek szempontjából kettős csapást jelentett, mivel növelte az LDL (rossz koleszterin) és csökkentette a HDL (jó koleszterin) szintjét. Sokan úgy érezték, hogy elárulták vagy becsapták őket.

Az igazság az, hogy soha nem volt bizonyíték arra, hogy a vaj helyett margarint használva csökkent volna a szívroham vagy a szívbetegség kialakulásának esélye. A váltás jó szándékú találgatás volt, tekintve, hogy a margarinban kevesebb a telített zsír, mint a vajban, de figyelmen kívül hagyták a transzzsírok veszélyeit.

Vaj vs. margarin

Ma a vaj kontra margarin kérdés valójában hamis. A szívbetegségek szempontjából a vaj továbbra is a visszafogott használatra ajánlott élelmiszerek listáján szerepel, főként azért, mert magas a telített zsírtartalma.

A margarinokat azonban nem olyan könnyű kategorizálni. A régebbi margarinokról kiderült, hogy egyértelműen rosszabbak számunkra, mint a vaj. Az újabb margarinok némelyike már, amelyek alacsony telített zsírtartalmúak, magas telítetlen zsírtartalmúak és transzzsírmentesek, már sokkal jobb választásnak számítanak, de nem használjunk belőlük túl sokat, mert kalóriában még mindig gazdagok. 

Hogyan hozzuk meg a helyes döntést?

Tejtermékes polc előtt gondolkodó nő.

Saját igényeinknek megfelelően kell meghoznunk a helyes döntést

A vaj vagy margarin egészségesebb alternatívái közé tartozik az olívaolaj és más növényi olaj alapú zsiradékok. Ezek jótékony hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. Legközelebb, amikor szakítunk egy darabot egy meleg kenyérből vagy zsemléből, fontoljuk meg, hogy olívaolajba mártjuk, ahelyett, hogy vajjal kenegetjük.

Ha a koleszterinszintet próbáljuk csökkenteni, a sztanol alapú élelmiszerek még jobbak, mivel rendszeres fogyasztásuk segíthet az LDL-koleszterinszint csökkentésében.

(Forrás: Harvard Health Publishing, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top