Gasztro
Szponzorált tartalom

Margarin vagy vaj? Ezért lehet jobb választás a margarin!

A margarinnal kapcsolatban számos tévhit él, pedig ma már a WHO is ajánlja a szendvicsek könnyen kenhető hősét. Mutatjuk, miért jó, ha a margarint is az életed részévé teszed!

Margarint már a 19. században is készítettek: a megalkotója egy francia kémikus, Hyppolite M. Mouries volt, aki, III. Napóleon megbízására készítette el egyfajta vajalternatívaként. Az elnevezése a görög margarites, azaz gyöngy szóból ered a felületének gyöngyházfénye miatt. Az utóbbi években háttérbe szorult margarint a WHO is ajánlja, aminek oka, hogy ha csökkented a telített zsírsavban bővelkedő ételek – mint amilyen a vaj például – bevitelét egészségesebb, változatosabb és kiegyensúlyozottabb étrendet tudsz összeállítani.

Margarin vagy vaj? A szervezetednek nem mindegy!

Sejtjeinknek szüksége van zsírokra – a napi energiabevitel 15-30 százalékát ideális esetben zsír alkotja -, azonban nem mindegy, hogy ezeket milyen formában visszük be a szervezetünkbe. A telített zsírok nagy mennyiségben károsak, míg a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok hozzájárulnak egészségünk megóvásához.

De mi történik akkor, ha a telített zsírok nagy arányban jelen vannak az ételeidben? Ha az étrended bővelkedik telített zsírokban, az megemelheti a koleszterinszintedet, ez pedig növelheti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos azonban, hogy megkülönböztessük a jó és a rossz koleszterint: előbbi a HDL, az utóbbi az LDL.

Amíg az állati eredetű vaj egy telített zsírokban gazdag készítmény, amit tejszínből állítanak elő köpüléssel, addig a margarin növényi olajok – repce, napraforgó len és pálmaolaj – feldolgozásából származó, esszenciális olajokban gazdag, természetes növényi zsiradék és víz elegye. Az állati eredetű, telített zsírsavban gazdag élelmiszerek növelik a vér LDL szintjét, a hidegen sajtolt margarinok ezzel ellentétben esszenciális, a koleszterinszintet csökkentő Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdagok.

Margarin vagy vaj? Ezért lehet jobb választás a margarin!

Káros transzzsírsavak helyett értékes esszenciális zsírsavak

Mivel az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, így nekünk kell gondoskodnunk a bevitelükről. A telítetlen zsírok energiát adnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását, továbbá szerepet játszanak az idegrendszerünk, a hormonháztartásunk, valamint a szív-és érrendszerünk egészségének fenntartásában. A telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak legjobb forrásai a növényi olajok, a minőségi margarinok és az olajos magvak.

Az esszenciális zsírsavak a margarin készítése során is megmaradnak, vagyis érvényesülhet a triglicerin-szint, a koleszterinszint-, valamint gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, immunrendszert erősítő hatásuk. Emellett hozzájárulnak a kiegyensúlyozott vérnyomáshoz, valamint az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez is. Sőt, a fitoszterinekkel dúsított szívbarát margarinok nemcsak kordában tarthatják, hanem csökkenthetik is a koleszterinszintet.

Fontos, hogy tudd: az utóbbi években a minőségi margarinokat a modern gyártási technológiának köszönhetően már nem hidrogénezett eljárással készítik, így a transzzsírsavak miatt sem kell aggódnod. Az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top