nlc.hu
Gasztro

Árhelyzet 2023 végén: milyen zsiradékkal főzzünk-süssünk?

Vaj: jobb a helyzet, mint tavaly? Olajat, zsírt vagy margarint érdemes vásárolni inkább?

Össze kell fésülnünk a szempontokat, ha zsiradékot választunk: a konyhai célra megfelelő legyen, és meg is tudjuk fizetni. Megnéztük, hogy az ünnepi trakták előtt hogy alakul az itthoni háztartásokban legkelendőbb olajak, zsírok, vajak és margarinok árszabása.

Az árakat a koronavírus előtti, 2019-es, aztán a tavaly, illetve a 2023 őszi átlagos fogyasztói árakban adtuk meg a Központi Statisztikai Hivatal havi bontása alapján.

Közelednek az ünnepek, az év végi sütés-főzések. Ebben az időszakban akár meg is többszöröződhetnek az élelmiszer-kiadásaink. Egy kis süti az oviba, egy másik tálcával a céges buliba, átjönnek a barátok, megmozdul a rokonság. Ha más megoldás is megfordulna a fejünkben, mint az étel házhoz rendelés vagy éttermezés, még mindig az otthon főzés-sütés éri meg a legjobban, habár olcsó receptekről már egyre kevesebb esetben beszélhetünk.

Sütemény-alapanyagok

Csakis vajjal! / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Egy kedvenc pogácsa receptemben 42 deka vaj szerepel. És ez “csak” egy pogácsa, semmi különös, mellékes majszolnivaló. Ugyanígy a jól bevált reszelt túrós süteményhez 25 deka vaj és 75 deka túró szükséges, míg a szeretett emeletes torta receptem különböző rétegeihez pedig nem kevesebb, mint 50 deka vajat kell beszerezni. És ez csak egy-egy hozzávaló a receptek 10-12 vagy a torta esetében akár több mint 20 különböző alapanyagából. Repkednek az ezrek akkor is, ha nem sütni akarunk, és az alapkérdések egyike mindig, hogy milyen zsiradék szükséges egy-egy ételhez, és mennyi kell belőle? A hazai háztartásokban leggyakrabban használt zsiradékok árhelyzetét értékeltük.

Vaj: jobb a helyzet, mint taVAJ

Az ó, te drága kenyér! felkiáltásból tavaly ó, te drága vaj! lett. Az elemi élelmiszernek úgy elszállt az ára, mintha olajozott vajon csúszott volna –

megállíthatatlanul. Az ember persze megköti a maga kompromisszumait, kinek hogy élhetőbbek a mindennapok. Sokan inkább más terméket hagytak el, de a vajhoz ragaszkodnak; tömegek tértek át azonban a vaj helyett a margarinra. (Ez a folyamat már korábban is egyszer lejátszódott, amikor a ’90-es évek elején komoly lobbit kapott a margarin a vajjal és a napraforgóolajak a zsírral szemben.) Most azonban nem az ellenmarketing volt hatásos, hanem az “igazi” vajak árrobbanása a növényi termékekkel szemben. A vaj hiába jóval finomabb és tápanyagaiban is értékesebb, amikor tavaly decemberben már a 8000 forintos átlagos kilónkénti árig szökkent az értéke, sokan átgondoltuk, hogy milyen helyettesítőkkel válthatjuk ki a különböző ételekben.

Olvadó vaj a francia pirítóson

Francia pirítóson olvadó vaj / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Használjuk vagy helyettesítsük?

A vajas süteményekben és péksüteményekben pótolhatatlan ez az alapanyag. A vajas mártások, krémek is csalódást okoznak, ha margarinnal pótoljuk például.

A vajban párolt és vajban sütött zöldségek és halak különlegesen finomak, de ezek az ételek más növényi zsiradékkal is finomak. A jelenlegi vajárak mellett érdemes a sütéshez más alternatívát választanunk.

Ár-összehasonlítás: 2019 januárjában 3390 forint volt a vaj kilónkénti ára, 2022 szeptemberében közel a duplája, 6380 forint, 2022 decemberében már közel 8000 forint (7970 Ft) volt. A jelenlegi időszakban 5820 forintra mérséklődött az ára.
Áremelkedés: közel a dupláját fizetjük ma a vaj kilójának a 2019-es árakhoz képest.

A megvetett, majd újrafelfedezett sertészsír

Az állati zsiradékok megbecsültsége hullámvasúton ül az utóbbi évtizedekben: egyenesen “szívgyilkosnak” kiáltották ki, mondván, a telített zsírsavak fokozzák a szívroham kockázatát. Időközben árnyalódni látszik a kép, és a többszörösen telített zsírsavakat tartalmazó transzzsírok kerültek fókuszba. A mai direktívák szerint egyértelmű egészségkárosító hatásuk miatt ezeket ajánlott kerülni, az élelmiszerek címkéjén a transzzsírok az úgynevezett hidrogénezett vagy keményített növényi zsírok és olajok. Ma a közmegegyezés szerint a “sima” telített zsírsavakat tartalmazó sertészsír mértékkel nyugodtan fogyasztható. Az ajánlások megjegyzik ugyanakkor, hogy érdemes elbillenteni az arányokat a tápanyagaiban értékesebb, többszörösen telítetlen zsírsavak irányában (ezek az Omega3-tartalmú halolajak és az olajos magvak olajai például).

A kacsazsír, a libazsír és nem utolsósorban a mangalicazsír drágább és ízletesebb is, továbbá tápértékeit tekintve is értékesebb zsírok, mint a legolcsóbb sertészsír.

Sertészsír kislábasban

Hófehér sertészsír / Fotó: eskymaks, Getty Images

Használjuk vagy helyettesítsük?

Mint alább látni fogjuk, van olcsóbb alternatívája, de komoly érv a megdrágult sertészsír mellett, hogy a többszöri újrahevítést is bírja az olcsóbb étolajjal szemben.

Egy jó hájas tészta, szilvalekváros papucs pedig elképzelhetetlen nélküle! Akárcsak a legjobb sertéssültek, vörös húsok is zsírral az igaziak.

Ár-összehasonlítás: 2019 januárjában 794 forint volt a sertészsír kilója, 2022 januárjában pedig közel ezer forint (994 Ft). 2023 februárjában már 2160 forint volt ugyanennyi, a jelenlegi időszakban 1708 forintra mérséklődött az ára.
Áremelkedés: kicsivel több mint a dupláját fizetjük ma a sertészsír kilójának a 2019-es árakhoz képest.

Étolaj: a napraforgóolaj és a repceolaj a dobogón

Az étolaj gyűjtőfogalom, ami alatt leginkább repce- és napraforgóolajat értünk (a kevert olajok előnye, hogy többféle zsírsavat tartalmaznak). Az itthon igen népszerű olajban sütéshez úgynevezett hőstabil olajat válasszunk, ilyen a már említett repce-, napraforgó-, szőlőmag-, illetve földimogyoró-olaj.

Az étolaj ellen több érv is szól, elsősorban, hogy a sütés során a zsírsavai transzzsírokká alakulnak, többszöri hevítés során pedig olyan bomlástermékek keletkeznek, amelyek kutatások szerint rákkeltő hatásúak. Mindemellett óriási környezetterhelést jelent a használt olaj, ezért is kérik olajgyűjtő pontokon leadni ahelyett, hogy a lefolyóba öntenénk. Az étolaj elleni kitartó érv azonban az ára és a könnyű használhatósága.

A rántott ételeket a legtöbben manapság olajban (és nem zsírban) sütik

A rántott ételeket a legtöbben manapság olajban (és nem zsírban) sütik / Fotó: moriyu, Gett yImages

Ár-összehasonlítás: 2019 januárjában 489 forint volt az étolaj litere, 2022 januárjában pedig közel a duplája, 802 forint volt ugyanennyi. 2023 januárjában 749 forint volt literje, a jelenlegi időszakban pedig nem mozdult, 742 forint a literenkénti átlagos ára.
Áremelkedés: körülbelül a másfélszeresét fizetjük ma az étolaj literének a 2019-es árakhoz képest.

A margarinok témakörébe most nem folynánk bele, ugyanis a jó és rossz minőségű margarinok között óriási különbségek mutatkoznak. Rossz hírüket az erős feldolgozottságnak és a hidrogénezett növényi olajok ma már bizonyított egészség-veszélyeztető hatásának “köszönhetik”. Fontos odafigyelni ugyanakkor a termékek összetételére, a jó minőségű margarinokat ma már ugyanis nem hidrogénezett növényi olajokból készítik. A margarinok ára a fentiek értelmében nehezen meghatározható, az úgynevezett sütőmargarinoktól kezdve a vajjal kevert termékekig széles a paletta. A KSH átlagszámításai szerint a margarinok 200–250 grammos kiszerelése 2019 januárjában 289 forint volt, ma pedig ennek háromszorosa, 630 forint.

Olvadó margarin

Olvadó margarin / Fotó: Douglas Sacha, Getty Images

Az olívaolaj ára hasonlóan nehezen meghatározható a termékek minőségének széles spektruma és azok felhasználhatósága miatt. Az extra szűz, hidegen sajtolt olajjal például ne főzzünk, süssünk, mert csak elpazaroljuk az értékes alapanyagot.

Ha szeretnél közelebb kerülni az olívaolajak világához, ajánljuk a közelmúltban készített interjúnkat: „Sivatagosodik Dél-Európa, az olívaolaj luxuscikk lesz” – Interjú Tóth Gusztáv olívaolaj-szakértővel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top