Baba

Erre jók az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak igen nagy jelentőségűek a szervezet működésében: a látás, az agy és a szív egészsége hamarosan felborulna nélkülük. Így van ez az kisbabáknál a szoptatás és hozzátáplálás időszakában is, sőt már a magzati korban fontos, hogy hozzájusson a kicsi ezekhez a nélkülözhetetlen anyagokhoz.

A különféle omega-3 zsírsavakról (például az EPA és DHA zsírsavakról) nagyon sokat hallhatunk mostanában. Nem véletlenül, hiszen a közelmúltban vált bizonyítottá, hogy ezek az anyagok milyen rendkívüli fontosságúak az élettani folyamatok szempontjából. Különösen az agy- és a szívműködés fenntartásában fontosak, de pozitív hatással vannak a bőrre, az ízületekre, enyhítik a fájdalmas gyulladásos tüneteket, emellett erősítik az immunrendszert és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Fontosak továbbá a nők és gyermekek egészségének fenntartásában, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben hozzájuthasson a szervezetünk. Azonban ezeket az anyagokat a szervezet nem képes magától kellő mennyiségben előállítani, így nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasszunk.

Mire jók az Omega 3 zsírsavak?

Így jutnak a babák omega-3-hoz

Magzati korban az anya táplálkozása határozza meg, hogy milyen mennyiségben jutnak a fejlődő gyermek szervezetébe az esszenciális zsírsavak: a különféle halételekből és növényi táplálékokból (például dióból, lenmagból, szójából és olívából) származó omega-3-at a méhlepényen keresztül veszi magához a baba. Különösen fontos, hogy a terhesség első három hónapjában ne szenvedjen hiányt a magzat omega-3 zsírsavakból, mert ebben az időszakban az agy fejlődéséhez elengedhetetlenek ezek az anyagok, de a születendő gyermek allergiára való hajlandóságát és az immunrendszerének működését is befolyásolja, hogy időben hozzájut-e elegendő omega-3-hoz. A születés után már az anyatej a legfőbb és rendszerint egyetlen forrása a telítetlen zsírsavaknak, de ha az anyának nincs teje, akkor a különféle tápszerek oldják meg az utánpótlást.

Ezért fontos a gyerekeknek

A csecsemők szempontjából leginkább az agy és az idegrendszer normális fejlődéséhez van szükség az első hónapokban omega-3 zsírsavakra, a nagyobb gyermekeknél pedig az alábbi területeken hajtanak jelentős hasznot:

• fejlesztik a koncentrálóképességet,
• segítik a mozgásszervi problémák javítását,
• erősítik az immunrendszert,
• allergiás reakciók kezelését is pozitívan befolyásolják,
• javítják az olvasási készséget,
• segítik, és fejlesztik a problémamegoldó képességet.

Mire jók az Omega 3 zsírsavak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top