Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A növényi alapú táplálkozással minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutunk

Van, aki meg van győződve erről, míg más az ellenkezőjét állítja. De mi a valóság?

Ha valakiről kiderül, hogy vegetáriánus, netán vegán, egyből előkerülnek azok a vészmadarak, akik megpróbálják az illetőt meggyőzni, hogy a növényi alapú táplálkozással veszélybe sodorják saját egészségüket.

Gyakori érv, hogy a tisztán növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása nem tudja pótolni a húsfélékkel és állati zsírokkal bevitt különféle tápanyagokat.

Szeretnénk megnyugtatni vegetáriánus és vegán olvasóinkat, a tudomány mai állása szerint ugyanis ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Tévhit, hogy a növényi alapú táplálkozással nem jutunk elég ásványi anyaghoz

A zöldségekben és a gyümölcsökben szinte minden megtalálható, amire a szervezetünknek szüksége van (Fotó: Getty Images)

Az amerikai járványügyi hatóság, a Centers for Disease Controls and Prevention(CDC) által 2014-ben megrendelt kutatás ezt a tévhitet sikeresen megcáfolta.

A zöld levelek és leveles zöldségek például csurig vannak kalciummal, vassal és cinkkel, a különböző bogyós gyümölcsök K-vitamin és mangánforrásnak kiválók, míg a trópusi gyümölcsök, mint a mangó és az ananász – de természetesen a narancs-, és citromfélék is – rengeteg C-vitamint tartalmaznak.

A banán fantasztikusan jó kálium-forrás, míg például a diófélék és egyéb olajos magvak rengeteg olyan zsírfélét tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az idegrendszerünk és az agyunk működésére.

Egyedül a B12 vitamin az, amit a vegánoknak érdemes külső forrásból pótolni, ez a vegyület ugyanis az egyetlen olyan tápanyag, amihez nem juthatunk hozzá a tisztán növényi táplálkozással.

Ami pedig az egészséges táplálkozást illeti: a legtöbb dietetikus és táplálkozási tanácsadó egyetért abban, hogy táplálékkiegészítők és önsanyargató diéták helyett a változatos étrenddel tehetünk a legtöbbet az egészségünkért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top