Élelmiszer detektív
Szponzorált tartalom

A növényi alapú táplálkozástól eltűnnek az izmaid

Ettől tart sok sportoló, aki a húst részesíti előnyben. De mit csináljanak a vegák?

Ez a tévhit kéz a kézben jár azzal, amely szerint a növényi alapú táplálkozással nem tudunk kellő mennyiségű fehérjét a szervezetünkbe juttatni.

Azok, akik rendszeresen sportolnak, esetleg akik most kezdtek neki egy komolyabb életmódváltásnak és izmokat szeretnének építeni, vagy a zsírpárnákat izommá alakítani, valószínűleg gyakran hallják, hogy növényi alapú táplálkozással erre kevés esélyük van. Sőt, akadnak olyanok is, akik egyenesen azt állítják, hogy ha száműzzük az étrendünkből a húst, az izmaink nemhogy épülni nem fognak, hanem visszafejlődnek.

a növényi alapú táplálkozástól eltűnnek-e az izmaid?

Tévhit, hogy a növényi alapú táplálkozástól eltűnnének az izmok (Fotó: Getty Images)

Szeretnénk megnyugtatni a vegetáriánus vagy vegán olvasóinkat, akiktől nem idegen a sportos életmód. A University of Massachusetts kutatása ugyanis kimutatta, hogy az izomtömeg növelésének egyetlen kritériuma van, ez pedig a fehérje jelenléte a szervezetben, függetlenül attól, hogy az adott protein milyen forrásból származik. Magyarul, teljesen mindegy, hogy állati vagy növény eredetű fehérjét fogyasztunk, izomépítésre mindkettő pontosan ugyanannyira alkalmas.

Erre a legjobb példa Patrik Baboumian, iráni származású német testépítő, aki korábban úgynevezett „erősember”-versenyeken indult, 2002-ben ő lett Németország legerősebb embere. Baboumian 2005 óta vegetáriánus, 2011 óta pedig vegán életmódot folytat, ez azonban nem gátolta meg abban, hogy 2012-ben elnyerje az erőemelők Európa-bajnoki címét.

Baboumian könyvet is írt a növényi alapú táplálkozás és a sport kapcsolatáról, amiben rámutat, hogy az izomnövekedést erőalapú edzésekkel, nem pedig fehérjebevitellel tudjuk növelni, ha pedig az edzés utáni táplálkozásunkból szeretnénk kiváltani a húst, nyugodtan fogyasszunk zöld leveleket, babot és olajos magvakat is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top